Borislav Škegro, kreator PDV-a i tajkunskog modela privatizacije 90-tih, doživio poslovni krah

Autor: Damir Grund

Borislav Škegro je jedan od rijetkih političara 90-tih koji je pokrenuo privatni posao i na kraju propao. Ostali i danas imaju svoje tvrtke, konzultantske kuće i poduzeća.

Likvidacijom bivšeg investicijskog fonda Borislava Škegre Questus nekretnine ‘, objavljenog u petak, kreator privatizacijskog modela 90-tih, neslavno je završio svoju poduzetničku karijeru. Bivši ministar financija i potpredsjednik vlade za financije (1993.-2000.) najzaslužniji za tajkunski oblik pretvaranja vlasništva iz ‘društvenog’ u ‘privatno’ te uvođenja omraženog PDV-a, u privatnom je biznisu – propao. Nažalost, država na čijoj je ekonomiji ostavio neizbrisive tragove, također ide istim smjerom.

Škegro je doduše jedan od rijetkih političara 90-tih koji je pokrenuo privatni posao i na kraju propao. Najbliže tome je bio nekadašnji savjetnik predsjednika Tuđmana Ivić Pašalić kada mu je zbog dolaska krize ‘zaštekao’ posao s nekretninama. No, brat mu je pomogao da promjeni djelatnost te danas zajedno sa suprugom Ksenijom vodi tvrtku ‘Mundus Validus’ koja se bavi proizvodnjom drvenih paleta.

Bivši premijer Nikica Valentić političku je karijeru također zamijenio poduzetničkom. Nakon što je 1995. odstupio s dužnosti osnovao je građevinsku tvrtku Niva. Danas u Jastrebarskom gradi najveći logistički centar u ovom djelu Europe.

Nekad političari, danas uspješni poduzetnici

Nakon bogate političke karijere i ‘drmanja’ nogometnom scenom 90-tih Zlatko Canjuga je svoju sreću našao u smeću. Direktor je njemačke tvrtke ‘Hamburger Recycling’ u Zaboku koja se bavi zbrinjavanjem papirnatog otpada. I sam je imao registrirano poduzeće koje se bavilo istom djelatnošću.

Nekadašnji potpredsjednik HDZ-a Drago Krpina i njegova supruga u Biogradu na moru imaju tvrtku ‘Maslinik d.o.o.’ Preko tvrtke tijekom sezone iznajmljuje apartmane, a ostatak godine bavi se sadnjom vinove loze.

Bivši ministar financija u račanovoj vladi, Mate Crkvenac pak ima konzultantsku tvrtku ‘Razvojni forum Zagreb’. S njim rade i dvojica sinova. Posao obuhvaća izradu studija i istraživanja za lokalnu upravu i samoupravu.




Đuro Njavro, savjetnik predsjednika Tuđmana za gospodarstvo i zastupnik HDZ-a u dva mandata suosnivač je i dekan privatne Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta. Supruga mu je suvlasnica nakladničke kuće ‘Mate d.o.o.’

Bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić bavi se lobiranjem, i predsjednik je hrvatskog društva lobista. Bivši ministar unutarnjih poslova Ivan Penić član je uprave ‘Centra za vozila Hrvatske’. Tvrtka nadgleda poslovanje svih stanica za tehnički pregled u državi.




Autor:Damir Grund
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.