Photo: Borna Filic/PIXSELL

BORIS ŽGOMBA ponovno izabran u izvršni odbor ECTAA-e

Autor: S.P./Hina

Oporavak putničkih agencija i touroperatora važan je za opravak ukupnog turizma, pa i gospodarstva u Europi, te o tome treba jačati svijest kod EK i nacionalnih tijela, poručio je u petak predsjednik Udruženja putničkih agencija pri HGK Boris Žgomba, koji je ponovo izabran u izvršni odbor ECTAA-e.

Žgomba je u izvršni odbor Europskog udruženja putničkih agencija i touroperatora (ECTAA) izabran šestu godinu za redom na polugodišnjoj skupštini tog krovnog udruženja u Ateni ovog tjedna, izvijestili su iz Hrvatske gospodarske komore (HGK).

“ECTAA je udruženje koje je jedno od ključnih dionika europskog turističkog sektora i ima važnu ulogu u procesu oporavka sektora te je čast i odgovornost biti u njihovom izvršnom odboru. Jedan od glavnih prioriteta u idućem mandatu je jačanje svijesti, kako kod Europske komisije tako i kod nacionalnih tijela o važnosti agencija za ukupni turizam i gospodarstvo”, ističe Žgomba, predsjednik i suvlasnik Unilinea, koji je od 2012. do 2014. bio i predsjednik ECTAA-e, a nakon toga je u izvršnim tijelima te udruge.

Ocjenjuje i da je stanje i poslovanje turizma, posebice agencija i touroperatora, koji su jedni od najpogođenijih zdravstvenom krizom s kojom se suočio cijeli svijet, iznimno teško i kompleksno, ali nije nepremostivo te da ECTAA, koja okuplja 70.000 agencija u EU, u tom procesu mora odraditi ključnu ulogu.

Prema podacima koje iznosi, turistička industrija u EU generira 10 posto BDP-a, 12 posto zaposlenih i više od 400 milijardi eura prihoda od turističke potrošnje te je četvrta izvozna kategorija u EU.

Inače, skupština ECTAA-e održana je 8. i 9. listopada uživo u Ateni, što je i prvi takav sastanak u Europi nakon izbijanja pandemije covida, a omogućili su ga, kako su u petak izvijestili iz tog udruženja, “predanost grčkih vlasti i profesionalci iz turističke industrije koji nude sigurna putovanja”.

Poljak izabran za predsjednika ECTAA-e




Poljak Pawel Niewiadomski izabran je na toj skupštini ponovo za predsjednika ECTAA-e, a poručuje da će mu prioritet u idućem razdoblju biti rad i komunikacija s političkim čelnicima i industrijskim partnerima na postavljanju pravog okvira za brzi oporavak turističke industrije.

“Preduvjet za oporavak je koordinirani pristup ograničenjima putovanja unutar Europe, u čemu je važno i pronaći brzo rješenje za direktivu o paketnom putovanju, koja nije prilagođena trenutno beskrajno izvanrednim okolnostima”, ističe Niewiadomski.

I on i ostali na skupštini zahvalili su grčkom ministru turizma Harryju Theoharisu za snažnu potporu turističkoj industriji, pozivajući istodobno na mjeru zamjene karantene (i samoizolacije) testom na koronavirus radi promicanja sigurnih putovanja, koja su moguća ako se sve dobro organizira, što je potvrdio i njihov skup u Ateni.




ECTAA okuplja nacionalne udruge putničkih agencija i touroperatora 30 europskih zemalja, među kojima 27 iz EU-a, predstavlja oko 70.000 poduzeća, među kojima i ona iz Hrvatske čija su Udruženja putničkih agencija HGK i Udruga hrvatskih putničkih agencija u članstvu od 2005. godine.

Autor:S.P./Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.