Photo: Robert Anic/PIXSELL

BORIS VUJČIĆ: ‘U moratorijima se nalazi 36 milijardi kuna kredita, može se dogoditi da od toga 10 milijuna kuna postanu ‘loši’ krediti’

Autor: Sanja Plješa/Dnevno

Zbog pandemije koronavirusa u moratorijima se nalazi 36 milijardi kuna kredita. Od toga su 30 posto kreditne institucije svrstale u drugu fazu nenaplativosti, rekao je Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke (HNB) na godišnjem briefingu za novinare, piše Večernji.hr.

Govoreći o tih 30 posto kredita na način da ako oni postanu neprihodujući krediti, može se očekivati rast udjela NPL-ova (loši krediti) od tri postotna poena.

To znači, promatrajući kroz brojke da dodatnih 10,8 milijardi kuna hrvatski dužnici više neće moći otplaćivati zbog gospodarskih posljedica pandemije.

U slučaju ostvarenja tog crnog scenarija, udio loših kredita kod kućanstava porastao bi na 8,3 posto, a kod poduzeća na 23 posto. Trenutno je  udio loših kredita 5,54 posto. Skoro četvrtina dugova hrvatskih tvrtki postala bi u 2021. nenaplativa!

Od spomenutih 36 milijardi kuna kredita u moratorijima, 44 posto istječe do kraja ove godine, a 49 posto potkraj rujna 2021. Ti su prolongirani moratoriji vezani uz turizam i njihova će otplata biti ekvivalentna uspješnosti sljedeće turističke sezone.

A ona će, smatra guverner Vujčić, biti bolja od ove koja je iza nas, ali na razinu 2019. doći će tek u 2022.

“Turistička ostvarenja u 2020. povoljnija su od naših temeljnih projekcija i bolja nego kod susjednih država, imali smo najmanji pad broja noćenja. Ako gledamo potrošnju, pad je još manji, manji od 50 posto. Tu dolaze do izražaja položajne prednosti koje ima Hrvatska, do koje se može doći automobilom”, istaknuo je Vujčić.
Analitičari HNB-a smatraju da će do oporavka doći ovisno o epidemiološkoj situaciji. Stavi li se ona pod kontrolu do kraja prvog kvartala 2021. godine, ponajprije procjepljivanjem, očekuju ostvarivanje svoga temeljnog scenarija u kojem bi u 2021. Hrvatska imala ekonomski oporavak s rastom BDP-a od gotovo pet posto, piše Večernji.hr.

Najveći je rizik da se cjepivom epidemija neće staviti pod kontrolu u prvom kvartalu, nego će se protegnuti i na drugo tromjesečje 2021. U pesimističnom scenariju, ako se pandemija ne stavi pod kontrolu i ako oporavka ne bude do kraja prvoga kvartala, razinu BDP-a iz 2019. očekuju tek 2023. Za ovu godinu makroekonomisti središnje banke očekuju pad BDP-a od 8,9 posto, u prvom kvartalu sljedeće godine oko 6,9 posto.

“U trećem smo kvartalu imali snažan oporavak, takozvanog V-oblika, a industrijska je proizvodnja čak došla na razine prije krize, solidna je bila i trgovina na malo. No dinamika mu je, zbog ponovnog blagog lockdowna, u posljednjem kvartalu usporila u odnosu na treći, ali i na naše prethodne projekcije”, komentirao je guverner.
Ipak, očekuje se da će tijekom 2021. pandemija biti razmjerno uspješno kontrolirana te bi uz primjenu učinkovitog cjepiva, postupni oporavak gospodarske aktivnosti mogao započeti u drugom tromjesečju, a godišnji rast BDP-a dosegnuti 4,9 posto.

“Tijekom pandemije izgubljeno je 50 tisuća  radnih mjesta; iako bi zaposlenost mogla pasti za 1,5 posto, uz povećanje stope nezaposlenosti na 7,5 posto radne snage, reakciju tržišta rada na pad gospodarske aktivnosti u 2020. ublažile su snažne mjere Vlade RH za očuvanje zaposlenosti. Stoga bi i oporavak tržišta rada u 2021. mogao biti razmjerno blag, oko 0,8 posto, što je u skladu s projekcijom kretanja BDP-a”, rekao je Vujčić.

On za ovu godinu očekuje usporavanje stope inflacije na zaključnih 0,2 posto, uglavnom zbog znatnog smanjenja cijena energije, ponajprije naftnih prerađevina, u odnosu na prethodnu godinu, a inflatorni pritisci mogli bi biti prigušeni i u 2021., kada se očekuje stopa inflacije od jedan posto.

Ujedno je najavio poskupljenje cijena energenata, piše Večernji.hr.

 

 

Autor:Sanja Plješa/Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.