Foto: Unsplash

‘BOLESNU ME POZVALA DA DOĐEM POTPISATI OTKAZ!’ Radnica iz Makarske se požalila na poslovođu iz pakla: ‘S temperaturom sam radila u hladnoj komori, nisu mi dali otvoriti bolovanje’

Autor: Ivana Jurišić

Hrvatski poslodavci na sav glas viču kako im nedostaje radnika i kako su prisiljeni uvoziti stranu radnu snagu jer više nitko ne želi raditi za njih. Mediji su puni žalopojki u kojima govore kako nude dobre plaće i radne uvjete, ali kako usprkos tome radnika nema ni za lijek.

Zagrebe li se malo dublje ispod površine, lako je otkriti kako je to samo jedna strana priča. Iako ima dobrih i poštenih poslodavaca koji poštuju radnike i trude im se osigurati dobre radne uvjete, sve je više i onih koji s pravom zaslužuju naslov “poslodavca iz pakla” kojega ni najgorem neprijatelju ne biste poželjeli.

Jedna takva priča dolazi s Makarske rivijere gdje živi bivša radnica jednog trgovačkog lanca koja nam je odlučila ispričati što je sve prošla u samo 29 dana koliko je provela na poslu. Ugovor je potpisala sredinom veljače i odmah sljedećeg dana započela s radom.

‘Napravila si to sad i nikad više’

“To je bio ugovor na neodređeno sa probnim radom od šest mjeseci. Poslovođa je kod potpisivanja ugovora bila sva slatka, obećala puno toga, ali i rekla kako mi može dati otkaz kad god ona želi”, priča nam ova radnica koja je za potrebe ove priče željela ostati anonimna.

Prvog dana su joj dodijelili pekarski odjel, ali je u isto vrijeme trebala pokrivati i gastro odjel i odjel delikatesa.

“Iako se na pekarskom odjelu radi u komori gdje je temperatura -21 stupanj Celzijevih, od zaštitne odjeće su mi dali samo jaknu”, počinje svoju priču ova bivša zaposlenica.

“Nakon samo pet minuta boravka u komori, hladnoća vam prodre i u glavu i u noge, a u komori morate biti oko 40 minuta u komadu. Nakon 20 dana rada u takvim uvjetima sam se razboljela. Temperatura mi je skočila na 38,5, cijelo vrijeme sam kašljala, ali sam i takva išla svaki dan na posao. Četvrtog dana mi je temperatura skočila skoro do 40. Iako me je sve boljelo u kostima i mišićima i bila sam jako loše ipak sam otišla na posao jer je nedjelja”, objašnjava navodeći kako je i tako bolesna radila u komori na -21 kao i svaki dan prije toga.




“Pri kraju radnog vremena otišla sam do poslovođe i zamolila je da odem na hitnu jer mi je jako loše, na što mi je ona odgovorila da sam to napravila sad i nikad više. U Hitnoj su mi rekli kako imam početak upale pluća i gripu. Dali su mi dvije injekcije i rekli da se sutra javim doktorici za antibiotike i neka idem slikati pluća”, nastavlja svoju priču radnica.

Otkaz dobila nakon 29 dana

Nakon posjete Hitnoj, nazvala je poslovođu i objasnila joj što su joj rekli.

“Rekla mi je neka ostanem nekoliko dana doma dok se ne oporavim. ali kako ne smijem otvoriti bolovanje, već će ona sve srediti preko slobodnih dana i sezone.




Nažalost, umjesto da mi bude bolje, bilo mi je sve gore. Temperatura mi se u sljedećih pet dana pogoršala i dva puta sam završila na hitnoj. Šeficu sam svakog dana obavještavala o svom stanju, da bi mi petog dana u 7 sati ujutro poslala poruku da dođem potpisati otkaz. Ne može ona čekati da ja ozdravim, ona je mislila da ću ja biti bolje za dva, tri dana, pisalo je u poruci”, priča.

Iako je cijelo vrijeme dok je bila bolesna, stajala na rasporedu kao da radi, otkaz je ipak dobila.

“Onako bolesna sam isti taj dan kako mi je rekla da dođem otišla i potpisala papire za otkaz i tu je završio moj rad u trgovačkom lancu nakon 29 dana”.

Kaže kako nije jedina jer su i drugi prošli istu torturu.

“Nakon otkaza, javila su mi se i neke druge kolegice  koje su izložene prijetnjama i ucjenama otkazom, pa u strahu šute”, zaključuje svoju priču.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.