fbpx
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

BOJITE SE DA ĆE VAM ŠTEDNJA ZBOG INFLACIJE IZGUBITI NA VRIJEDNOSTI? Nisu sve vijesti crne, postoji način da zaštitite svoj novac

Autor: Dnevno.hr

Dok u potrazi za stanom pretražuju Njuškalo mnogi se pitaju zašto luduju cijene nekretnina i hoće li se njihov vrtoglav rast nastaviti. Razloga za rast cijena je više, a jedan od važnijih je što građani u strahu da im novac ne propadne zbog inflacije, štednju panično pretvaraju u “beton i ciglu”.

Drugi razlog su niske kamate na štednju. Mnogi se s nostalgijom sjećaju 2008. godine kada su kamate na štednju bile i 5 posto, te biste od 100.000 eura godišnje dobili 5.000 eura. Tada, ako niste htjeli, niste trebali ulagati. Ali danas, kada na 100.000 eura, dobijete jedva 100, mnogi ulažu na tržištu nekretnina, pa makar im se ta investicija isplatila tek za dugih dvadeset ili trideset godina, piše Slobodna Dalmacija.

Treći i ne manje bitan razlog je nedostatak radne snage i raspoloživog građevinskog zemljišta koji tvrtke koje se bave građevinskim inženjeringom tjera na drastično podizanje cijena.

Opekli se na tržištu kapitala

Mnogi su se također opekli na tržištu kapitala za vrijeme krize posljednji put, pa sad misle da je sigurnije ulagati u nekretnine.

U Splitu se cijena kvadratnog metra kreće oko 2500 eura, što bi značilo da otprilike tri i pol prosječne neto plaće u Dalmaciji treba dati za kvadrat stana. Nije samo tako u siromašnoj Hrvatskoj, slična je situacija i u nekim puno bogatijim zemljama. U Švedskoj stanovi na pristojnim gradskim lokacijama građanima postaju nedostižni, a cijena takvih nekretnina za četveročlanu obitelji starta od 450 tisuća eura nadalje.

Nikakvo čudo što se u Europi stvara kasta podstanara koji će cijeli život provesti u tuđim stanovima ili se seliti tamo gdje su oni bitno jeftiniji, a to znači u provinciju.

Anita Lozo, agentica za posredovanje u prometu nekretnina iz tvrtke “Splitski vali” kaže da su cijene su u Splitu visoke jer su izvođači radova ti koji diktiraju uvjete rada.

Naime, oni nemaju dovoljno radne snage, a i ono što imaju razvučeno je na nekoliko gradilišta, i zato se ne žele s investitorima pogađati oko konačne cijene.
Za razliku od prijašnjih godina, investitori ne prodaju stanove prije nego što je zgrada gotova, jer očekuju da će cijene još rasti.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.