Foto: Marko Todorov / CROPIX

BOGATI VLASNICI I CRKVA SU SE IZVLAČILI, TOME TREBA STATI NA KRAJ! Analitičar bez milosti komentira novog Plenkovićevog pulena: ‘Govori kao političar koji ima kratkoročan pogled’

Autor: Ivor Kruljac

Iako je novi ministar financija Marko Primorac, prilikom preuzimanja dužnosti rekao kako porez na nekretnine ne bi trebao biti na repertoaru Vlade, s time se ne slaže Ekonomski analitičar Damir Novotny, koji je svoje nezadovoljstvo izrazio u razgovoru za N1 televiziju.

“Ministar Primorac očito odustaje od poreza na nekretnine koji je zagovarao kao znanstvenik i počinje govoriti kao političar koji ima kratkoročan pogled. Porez na nekretnine kao porezni oblik kojim se dugoročno osiguravaju prihodi jedinica lokalne samouprave imaju uvedene sve zemlje članice EU, pa čak i Srbija. U pravilu se primjenjuju porezi na nekretnine ‘ad valorem’ , dakle prema vrijednosti nekretnina”, kazao je Novotny.

Upozorio je kako u Hrvatskoj prevladava javno mnijenje kako je ulaganje u nekretnina štednja, ali da je to netočno. Da bi se snizio PDV na hranu, Novotny kaže kako Vlada ubrzo uvesti porez na imovinu.

Zemljišne knjige nisu isprika

Objašnjavajući dalje zabludu oko toga da je ulaganje u nekretnine oblik štednje, Novotny objašnjava kako je u principu riječ o pogodovanju razvoja, onoga što je nazvao, “sive rentijerske ekonomije”, plaćanja nikakvih ili niskih poreza za uživanje u rente položaja, kada je riječ o Jadranu i Zagrebu.

Argumenti nesređenih zemljišnih knjiga kao razlog neuvođenja poreza, također ne drže vodu po Novotnyiju.

“Grčka vlada za vrije Aleksisa Tsiprasa je, pod pritiskom međunarodnih kreditora, je dodatne prihode ostvarivala upravo iz ovog poreznog oblika. Bogati vlasnici nekretnina, uključujući Grčku pravoslavnu crkvu jednostavno nisu plaćali poreze. Tehnologije snimanja iz zraka su pomogla u utvrđivanju obveznika poreza na nekretnine. Njemačka vlada je nedavno utvrdila rok do kojeg porezni obveznici dužni poreznoj administraciji prokazati svu svoju nepokretnu i pokretnu imovinu gdje god se ona nalazila i tako omogućiti razrezivanje poreza na imovinu, ne samo na nekretnine”, objasnio je Novotny neka od rješenja iz europske prakse.

Osvrnuo se Novotny i na Vladine intervencije, uključujući zamrzavanje cijene goriva. “




“Inflacija je monetarni problem i ne može se zaustavljati vladinim intervencijama na tržištu. Bilo kakvo zamrzavanje cijena će povećati špekulativnu potražnju, smanjiti količinu roba na tržištu i u konačnici povećati rast cijena”, upozorio je.

Autor:Ivor Kruljac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.