fbpx
Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

BLAGO NAMA S NAŠIM MARIĆEM, KAKO JE UTJEŠIO NACIJU! Mirno spavajmo s minusima: ‘Naši ljudi svaki dan žive s tim!’

Autor: Dnevno.hr

Ministar financija Zdravko Marić nakon sjednice Vlade komentirao je problematiku prešutnih prekoračenja.

“U ovom slučaju je predmet interesa  činjenica da vidimo trendove proteklih nekoliko godina i probamo vidjeti zašto imamo toliko prešutnih prekoračenja, 95 posto ukupnih prekoračenja se odnose na ta prekoračenja. Ta dva proizvoda imaju svojih razlika, dopuštena su, regulirana ugovorom. Prema podacima koje smo zatražili provest ćemo dodatnu analizu i temeljem toga, ako će biti potreba, po mnogočemu idemo u tom smjeru, da ćemo i zakonski regulirati određene stvari, izmjene i dopune Zakona o potrošačkom kreditiranju. Propagiramo zaštitu potrošača, moram napomenuti činjenicu da jedan dio naših građana, kao i u drugim zemljama, na neki način svakodnevno živi s tim minusima, naše izmjene neće dovesti do toga da dođe do iznenadnog ili ubrzanog smanjivanja ili potpunog ukidanja tih prekoračenja”, rekao je Marić.

Ponavlja, s jedne strane fokus je na zaštiti potrošača i ne zanemariti činjenicu da jedan dio građana živi s tim prekoračenjima.

Novinari su rekli da neke banke imaju samo dopuštena prekoračenja, je li to rješenje?

“To su podaci HNB-a, no skupne podatke smo zatražili i zanima nas trend, jesu li se neke banke isključivo orijentirale na taj dio. 31 000 građana je u dopuštenom a 840 tisuća građana je u prešutnom prekoračenju. Kamatna stopa za prešutni minus je između 10 i 11 posto, tako da i tu postoji razlika”.

Je li HNB mogao brže reagirati?

“Oba instituta su u nađem zakonodavnom sustavu od 2010. kada je došlo do porasta prešutnih prekoračenja, treba vidjeti, moguće je to krenulo rasti od 2018. godine kada je odlukom uključena i naknada za tzv. vođenje tekućeg računa što je poglavito kod građana koji imaju niža primanja znači relativno veći udio. Je li bio glavni razlog, tek treba utvrditi, ali za pretpostaviti je da je to jedan od razloga zašto su banke krenule prema prešutnom prekoračenju”, pojasnio je Marić i dodao:

“Ne ulazim u komentiranje monetarne politike, premijer je rekao da će guverner imati obraćanje javnosti i pojasniti. Regulatorno tijelo provodi nadzor, treba to pitati njih”.
Kakva nas jesen čeka?

“Ja sam nepopravljivi turist, no pozivam na oprez”.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.