fbpx
Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

BLAGAJNICE MOGU ODBITI GOTOVINU! U ovim slučajevima bi bilo dobro da u novčaniku uvijek imate karticu

Autor: Dnevno.hr

U prva dva tjedna uvođenja eura u Hrvatskoj, mnogi trgovci su bili sretni kad bi vidjeli kupca s karticom umjesto gotovinom. Kartica je tada bila kralj. U međuvremenu, kupci su se vratili starim navikama pa na blagajni više vade novčanice i kovanice. Ipak, to ne znači da će uvijek moći i platiti na taj način jer blagajnici ponekad mogu odbiti plaćanje gotovinom. Nijemci su inače, poput Hrvata, privrženi gotovini. Istraživanje pružatelja platnih usluga Klarna 2021. je pokazalo kako gotovo 50 posto njemačkih ispitanika, više nego u svih ostalih 8 zemalja u kojima je istraživanje provedeno, preferira gotovinu pri plaćanju. U Švedskoj je taj broj samo devet posto, prenosi Fenix Magazin.

Potrošački portal objašnjava kako kupci koji plaćaju s više od 50 kovanica moraju očekivati da će biti odbijeni, jer blagajnici ne moraju prihvatiti toliko kovanica po kupnji.

Razumljivo, odluka hoće li primiti veću količinu sitnog novca ili ne je na blagajnicima. Brojanje novčića ne oduzima samo vrijeme, već ako se pojave greške u blagajni, to može imati posljedice za djelatnike.


Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.