Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

BIRA SE NOVI ŠEF HRVATSKIH GOSPODARSTVENIKA: Mogu li Oreščanin i Lovrović pomutiti račune HDZ-ovom Luki Buriloviću?

Autor: Ivana Jurišić

Danas će na 14. sjednici Skupštine Hrvatske gospodarske komore 93 člana izabrati predsjednika Komore za četverogodišnje mandatno razdoblje. Svoj će program predstaviti Marin Lovrović, Dražen Oreščanin i dosadašnji predsjednik HGK Luka Burilović koji je na čelu Komore od 1. travnja 2014. godine.

Hoće li Oreščanin ili Lovrović zauzeti mjesto novog predsjednika HGK od 1. travnja iduće godine, saznati ćemo danas nakon podne, a u međuvremenu, predstavljamo dva kandidata koji se protiv dosadašnjeg predsjednika bore za to atraktivno mjesto.

Depolitizacija i vraćanje ugleda Komori

Dok će Luka Burilović pokušati ostvariti treći mandat na čelu te institucije, račune bi mu mogao pomesti Dražan Oreščanin, dosadašnji izvršni direktor Udruge Glas poduzetnika, najglasnije i najbrojnije poduzetničke udruge koji je posljednjih nekoliko dana vodio prilično aktivnu kampanju za predsjednika HGK.

Vlasnik informatičke tvrtke Poslovna inteligencija, koja broji 170 zaposlenih, često je kao predsjednik Udruge Glas poduzetnika bio kritičan prema radu te iste HGK, pa ga za Dnevno pitamo zbog čega se odlučio kandidirati za krovno mjesto te institucije.

“Često smo od ministara mogli čuti kako mi želimo uništiti gospodarske institucije, da smo zlikovci, a upravo je suprotno. Mi smo ti koji predstavljamo većinu hrvatskih malih poduzetnika i želimo promijeniti poslovnu klimu i omogućiti poduzetništvu da se razvija i s tim ciljem sam se kandidirao za poziciju predsjednika HGK”, rekao je Oreščanin.

U slučaju da bude izabran cilj mu je, kaže, depolitizacija i vraćanje ugleda komori, dobrovoljno članstvo i podizanje kvaliteta usluga koje Komora pruža svojim članicama, kao i privlačenje novih članica.

Oreščanin na pitanje kakve su mu šanse da odvojio mandat predsjednika HGK kaže da sadašnji predsjednik prošli put nije imao konkretnog i pravog protukandidata i ovi izbori su napravljeni na brzinu upravo zato da bi se spriječilo da Burilović ima kvalitetnog protukandidata:




Biranje između dva koncepta

“Danas članovi skupštine ne biraju između Dražena Oreščanina, Luke Burilovića i Martina Lovrovića nego biraju između dva koncepta. Tako Luka Burilović predstavlja komoru starog kova koja nije tržišno orijentirana i koja je puna politički podobnih kadrova, a ja predstavljam nekakvu budućnost u kojoj Komorom upravljaju poduzetnici i koja radi u interesu poduzetnika što sada nije slučaj”.

Kaže kako će u slučaju da ga izaberu za predsjednika, na čelu HGK biti profesionalno i odmah će dati otkaz na mjesto predsjednika uprave Poslovne inteligencije i u potpunosti se posvetiti radu u Komori.

“Ako me izaberu na čelo HGK, odmah ću tražiti da trenutačnih pet potpredsjednika, od kojih je većini imenovao prošli predsjednik, da stave svoje mandate na raspolaganje kako bih mogao oformiti svoj tim s kojim ću krenuti u nužne reforme”, rekao je Oreščanin.




Drugi kandidat je 73-godišnji Riječanin Martin Lovrović, kojemu je ovo drugi pokušaj da zasjedne na čelo HGK. Prošli put, kada je Burilović glatko pobijedio s 80 glasova, on je osvojio samo sedam. Vlasnik je tvrtke Consmara koja se bavi izvođenjem elektroinstalacija na brodovima i kopnu, a prošle godine je imala 36 zaposlenika i 6,1 milijun kuna prihoda.

Poznato je ime u jedriličarskom svijetu. Njegov stariji sin Marin je 2008. godine sudjelovao na Olimpijadi u Pekingu, a četiri godine kasnije u Londonu je letio s vratom Danom.

Dugi niz godina se bavio sportskim jedrenjem, a 2008. godine je bio izabran za predsjednika Hrvatskog jedriličarskog saveza.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.