BH Airlines na koljenima

Autor: I. Rešetar

Računi aviokompanije su blokirani zbog dugovanja, a jedan od dva zrakoplova iz flote je prizemljen u Njemačkoj.

Računi bosanskohercegovačke zrakoplovne kompanije su gotovo dva mjeseca blokirani zbog dugovanja, a jedan od dva zrakoplova koji čine njihovu flotu prizemljen je u Njemačkoj, jer tvrtka nema novca da plati troškove popravka.

Pomoć je zatražena od vlasnika, Vlade bh. entiteta Federacije BiH, ali još je neizvjesno hoće li im ministri na odlasku pružiti slamku spasa. Dotad su zrakoplovi BH Airlines su sve rjeđi prizor na Međunarodnom aerodromu Sarajevo. Bosanskohercegovačka nacionalna aviokompanija smanjila je broj letova, jer sada samo jedan zrakoplov prometuje na tri destinacije u njenoj ponudi – Beograd, Zurich i Kopenhagen.

Druga letjelica je zbog kvara prizemljena u njemačkom Monchengladbachu, a troškove servisa od 200 000 eura kompanija ne može platiti, kao što već dva mjeseca ne može izmiriti plaće za više od 100 radnika.

Račun kompanije blokirao je HETA, austrijski Hypo leasing i Aerodrom Sarajevo zbog višemilijunskih dugovanja BH Airlinesa. Od ukupne sume koja je dostigla blizu 13 miliona eura, BH Airlines najviše duguje HETA Leasingu – 7,5 miliona. Aerodrom Sarajevo potražuje tri miliona eura, a milijun manje strani i domaći dobavljači.

Partnerstvo sa Turkish Airlinesom, nekada velika uzdanica, neslavno je okončano. Federalni ministar prometa Enver Bijedić tvrdi da je tokom tog perioda BH Airlines  uvećao ukupan dug i bio u krajnje podređenom položaju. Drugog strateškog partnera, uprkos najavama, Vlada BiH nikada nije pronašla.

Prije deset godina na leasing su, za 18,4 milijua dolara, kupljena dva zrakoplova. Federalna vlada i BH Airlines trebali bi vratiti 25,7 milijuna dolara.

No, po završetku aranžmana koji ističe u ovoj godini, zrakoplovi ostaju u vlasništvu HETA leasinga. O uvjetima pod kojim je zaključen ovakav ugovor o leasingu, kaže Bijedić, obaviješteni su istražni organi. BH Airlines sada hitno treba blizu 1,3 milijuna eura da bi izmirili dugove, odblokirali račun i vratili avion iz Njemačke.




Autor:I. Rešetar
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.