Foto: Damjan Tadic / CROPIX

BENČIĆ TRAŽI JOŠ POREZA, ‘ONI NAJMANJE PLAĆAJU’! Jedna klasa joj je sad trn u oku: ‘Vodi se politika porezne nepravde’

Autor: I.G.

Hrvatski sabor zaključio je raspravu o državnom proračunu za 2023. godinu. Rasprava je trajala dulje od deset sati, a u njoj zastupnici većine i oporbe nisu približili svoja stajališta. Za HDZ je proračun realan i uravnotežen, održiv i odgovoran, dok oporba smatra da je promašen, ziheraški, lažan i dobar samo za državu i vladu.

“Proračun štiti najranjivije, ukupan trošak mjera od 2023. do 20225.. za pomoć građanima i gospodarstvu je preko 643 milijuna eura”, rekla je Grozdana Perić (HDZ). Tvrdi da se ogromna sredstva ulažu u ljude, u povećanje plaća, u ribarstvo, poljoprivredu, subvenciju cijene plina i struje, povećanje mirovina, stipendija.


Benčić: Najmanje poreza plaćaju iznajmljivači apartmana

Sandra Benčić (ZLB) navodi da je struktura proračuna na prihodnoj strani gotovo ista iz godine u godinu, jer se u Hrvatskoj već 30 godina vodi politika porezne nepravde i ekonomske nejednakosti. Čitav sustav poreza i doprinosa temelji se na oporezivanju neke niže i srednje klase, kaže zastupnica i dodaje da najmanje poreza plaćaju iznajmljivači apartmana.

Samo sto milijuna kuna predviđeno je za dobrovoljno spajanje općina kojih je s gradovima 555 i brojne služe samo sebi, rekao je Marijan Pavliček (HS). Vlada je donijela okvir za to, postoje zemlje koje su imale prisilna spajanja i ta se praksa pokazala izrazito lošom, rekao je ministar financija Marko Primorac, koji se zahvalio zastupnicima na konstruktivnoj raspravi.

Troskot: Banovina se ne obnavlja, a naciji se prodaju Haribo bomboni

‘Mostovci’ Vladu prozivaju i za sporu obnovu od potresa. Banovina se uopće ne obnavlja, a naciji se prodaju Haribo bomboni, sve je ružičasto, kaže Zvonimir Troksot.

Vesna Vučemilović (HS) indikativnim drži da se za 2024. i 2025. planira stabilizacija, ali da nema više onih stopa rasta od pet posto. Inflacija bi iduće godine trebala usporiti na 5, 7 posto, no hrana i gorivo i dalje će biti skupi, a to će biti udar na standard građana, upozorava.

Stalna je samo promjena i deficit proračuna, koji je za iduću godinu planiran u iznosu od 1, 8 milijardi eura, kaže Marin Lerotić (IDS), zabrinut što će se to pokriti novim zaduživanjem. Dakle, svaki dan se zadužimo za 32 milijuna kuna i tako 365 dana, navodi.

U godini u kojoj nas očekuje recesija, najavljujete štednju, predbacuje ministru financija Posavec Krivec, pitajući se trebaju li građani osjetiti još jednu recesiju na vlastitoj koži i tvrdeći da proračun vodi daljnjem raslojavanju društva.

Reformisti i Zeleno- lijevi blok hvale uvođenje besplatne prehrane za sve učenike osnovnih škola, no kažu da su to i sami zagovarali ranijih godina.
Damir Bakić (ZLB)  primjećuje i da je za subvencioniranje stambenih kredita osigurano više sredstava nego ove godine, te navodi kako je dokazano da to direktno utječe na rast cijena nekretnina i ide na ruku financijskoj industriji, ne građanima.

Natalija Martinčević (Reformisti) kaže da proračun zanemaruje sjever Hrvatske i najavljuje da ga neće podržati.

Anka Mrak Taritaš (Glas) zadovoljna je što je u idućoj godini predviđeno više sredstava za kibernetičku sigurnost. Mi smo lani tražili više sredstava za to, no Vlada je naš amandman s podsmjehom odbila, sad su to ispravili, kaže.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.