Foto: Darko Tomas / CROPIX

BDP u Hrvatskoj i dalje raste: Postotak je bolji čak i od Europske unije

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Državni zavod za statistiku (DZS) u utorak je objavio prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u drugom tromjesečju realno porastao 2,7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Iako je riječ o nešto sporijem rastu nego u prvom ovogodišnjem tromjesečju, kada je BDP porastao 2,8 posto, ovo je već 10. kvartal zaredom kako gospodarstvo raste.

Guliver

Potrošnja kućanstava, što je najveća sastavnica BDP-a, u drugom kvartalu je porasla za 2,3 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, nešto brže u odnosu na 1,4-postotni rast u prethodnom tromjesečju.


Porasla državna potrošnja

Bruto investicije u fiksni kapital su rasle za 3,2 posto na godišnjoj razini, što je sporije nego u prethodnom kvartalu, kada je rast iznosio 3,9 posto.

Porasla je i državna potrošnja, za 0,3 posto, nakon što je u prethodnom tromjesečju ojačala 2,2 posto.

Izvoz roba i usluga pao je za 1,6 posto na godišnjoj razini, nakon snažnog rasta prethodnih kvartala. Pritom je izvoz roba pao za 9,7 posto, dok je izvoz usluga porastao za 8,3 posto.

Smanjen uvoz

Uvoz roba i usluga smanjen je istodobno za 3,6 posto, znatno više nego u prethodnom kvartalu, kada je skliznuo 0,8 posto. Pritom je uvoz roba smanjen za 7,3, dok je uvoz usluga porastao za 23,9 posto.

Srpkinja kupila jeftini sok i ostala zgrožena: ‘Imala sam što i vidjeti’
Prema sezonski prilagođenim podacima DZS-a, gospodarstvo je u drugom tromjesečju poraslo 2,5 posto na godišnjoj razini, dok je na kvartalnoj razini poraslo 1,1 posto, što znači da domaće gospodarstvo raste brže od  prosjeka EU.

Naime, prema podacima Eurostata gospodarstvo EU je na godišnjoj razini poraslo za 0,5 posto.
 

 

Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.