fbpx
Foto: Pixabay

BANKE UPOZORAVAJU: Ne otvarajte ovu SMS poruku, mogli biste ostati bez novca s računa!

Autor: Daniela Delale

Hrvatska udruga banaka upozorava klijente na SMS poruke koje služe za krađu identiteta.

“Dobili ste SMS poruku u kojoj se traži da kliknete poveznicu kako biste ‘potvrdili’ račun? Vjerojatno se radi o smishingu, manje poznatoj varijaciji phishinga! Nemojte kliknuti na poveznice ili privitke te napravite odgovarajuće provjere prije nego odgovorite na poruku”, upozoravaju iz HUB-a.

Pojašnjavaju kako je smishing (kombinacija riječi SMS i Phishing, krađe identiteta) pokušaj prevaranata da dođu do osobnih, financijskih ili sigurnosnih podataka putem tekstualne poruke.

U SMS poruci obično se traži da kliknete na poveznicu ili nazovete telefonski broj kako biste ‘potvrdili’, ‘ažurirali’ ili ‘ponovno aktivirali’ svoj račun. Ali… veza vodi do lažne web stranice, a telefonski broj do prevaranta koji se pretvara da je legitimna tvrtka.

Što trebate učiniti?

1. Nemojte kliknuti na poveznice, privitke ili slike koje ste primili u SMS porukama s nepoznatog broja bez prethodne provjere pošiljatelja
2. Ne dajte se požurivati. Bez žurbe napravite odgovarajuće provjere prije nego što odgovorite!
3. Nekad ne odgovarajte na SMS poruku koja zahtijeva vaš PIN ili vašu lozinku za online bankarstvo ili bilo koje druge sigurnosne vjerodajnice
4. Ako smatrate da ste nasjeli na smishing poruku i ako ste dali bankovne podatke, odmah se obratite svojoj banci

BANKE ODLUČILE! ‘Iduća tri mjeseca nećemo poduzimati mjere prisilne naplate’
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.