Foto: Dino Stanin/PIXSELL

BANKE OPET NAJAVILE RAST NAKNADA: Neke od njih odlučile zagrabiti i u umirovljenički džep

Autor: Dnevno.hr

Posljednjih mjeseca izgleda kao da nema dana u kojem nas ne dočeka vijest o nekom novom poskupljenju. Nove cijene najavile su banke, koja su na naknadama, odnosno proviziji u prvih deset lanjskih mjeseci zaradile četiri milijarde kuna, javlja HRT.

Ekonomski stručnjak Davor Banović ističe kako je upravo to područje postalo alternativni vid zarade banaka, a to je omogućeno njihovim preuzimanjem platnog prometa.

Rast cijena naknada ne događa se samo u Hrvatskoj, već i u čitavoj Europskoj uniji, pa Europsko nadzorno tijelo za bankarstvo EBA istražuje utemeljenost povećanja nekih bankovnih naknada u EU.

EBA čak i razmišlja o novoj regulativi kojom bi se strože kontrolirale naknade koje banke naplaćuju klijentima, a novom regulativom bi bile obuhvaćene i hrvatske banke.

Nadzor nad poslovanjem kreditnih institucija

Ekonomski analitičar Damir Novotny ističe kako banke ostvaruju relativno visoke prihode iz naknada i provizija koje su vezane uz kartično poslovanje, ali koje su uobičajene u europskim zemljama.

Regulatori sumnjaju da mijenjanje naknada nije vezano uz neki konkretni parametar, nego ih banke u pojedinim zemljama Unije određuju arbitrarno i jednostrano. Što se tiče bankovnih naknade u Hrvatskoj, njih regulira HNB.

Savjetnica u HNB-u Ana Pisačić ističe kako HNB provodi nadzor nad poslovanjem kreditnih institucija, u smislu nadzora informiranosti potrošača u skladu s pozitivnim propisima i jesu li te informacije dane potrošačima na transparentan i pravovremeni način.
Banović dodaje kako se banke ponašaju onako kako im regulator, a to je HNB, dozvoli, napomenuvši da banke u drugim zemljama ne mogu sebi dozvoliti ono što rade banke u Hrvatskoj, jer se zbog toga gube klijenti.

Iz HNB-a poručuju da je trend rasta naknada povezanih s bankarskim proizvodima i uslugama prisutan ne samo u Hrvatskoj nego i u drugim članicama Europske unije, te da je na klijentima da prihvate usluge banke koje mu najviše financijski odgovaraju.

Dario Gabrić iz Erste banke najavljuje kako će naknade za vođenje računa umirovljenika poskupjeti za jednu kunu, istaknuvši kako je riječ o naknadi koja se nije dirala dugi niz godina te će i nakon povećanja biti jedna od najkonkurentnijih na tržištu.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.