Banke nude kredite mimo ‘crnih lista’ i mame građane u dužničko ropstvo

Autor: D.G.

Banke su posegnule za svim raspoloživim sredstvima, pa čak i onima čija zakonitost dolazi u pitanje, kako bi nastavile 'prodavati' kredite čiji plasmani padaju zbog krize, upozoravaju u udruzi Franak.

Udruzi Franak svakodnevno se javljaju klijenti koji su iznenađeni ponudama bankarskih kredita koji dolaze u obliku dopisa na kućne adrese nekih klijenata banaka. Kako su priopćili iz udruge Franak, na upite iznenađenih klijenata službenici banke odgovaraju da ih ‘crne liste’ i HROK ne zanimaju te da su krediti već odobreni. Navodno treba samo doći s osobnom iskaznicom u poslovnicu i novac je za 24 sata na računu. Time se, upozoravaju u ‘Franku’ klijenti guraju u još veću zaduženost bez ikakvog kriterija.

– Banke su svoje zahtjeve za realizaciju kredita srozale na najnižu razinu, dodjeljuju ih na način ‘progledat ćemo vam kroz prste’, a za posljedice ne pitaju. Treba samo doći s osobnom iskaznicom u poslovnicu i novac je za 24 sata na računu. Ne gledaju HROK, ne traže nikakve dodatne instrumente osiguranja osim zadužnice i izjave o zapljeni plaće. Komuniciraju ‘povoljne kamatne stope i jednostavnu realizaciju u samo nekoliko koraka’ uz već unaprijed ponuđeni iznos kredita koji je odobren, kažu u udruzi Franak.

‘Razglednica’ iz banke

Na kućnu adresu jedne klijentice, članice udruge Franak, stigla je obavijest u obliku ‘razglednice’ od banke Erste&Steiermärkische u kojoj je klijentica obaviještena da joj je odobren kredit koji uopće nije niti tražila. Kreditno prezadužena s dva kredita, na otplatu je prisiljena dati cijelu plaću, a banka joj u takvoj situaciji bezuvjetno nudi još jedan.

– Pitam se, kako je to moguće? Kako je moguće da mi se ovako prezaduženoj nudi još jedno zaduženje i gdje je kraj bankarskim težnjama za stjecanje profita, kaže klijentica Erste banke koja joj je ponudila ovakav kredit.

– Kad sam dizala stambeni kredit nisam bila kreditno sposobna za kredit u eurima jer mi je anuitet prelazio 1/3 primanja, a sad kad mi anuiteti prelaze mjesečni prihod nudi mi se bez mog zahtjeva odobren kredit u iznosu preko 10.000 eura, bez jamaca, polica, hipoteke…

U udrugu Franak su se javili građani koji su slične ponude dobili i od Zagrebačke banke.




Pozivaju zakonodavna i regulatorna tijela da se uključe u rješavanje problema bankarske politike plasiranja rizičnih kredita i spriječe daljnje socijalno ugrožavanje građana.

Autor:D.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.