fbpx
Foto: Dragan Matic /CROPIX

BANKE NA NOGAMA ZBOG KORONE! Održan sastanak s Marićem: Što je u pripremi?

Autor: Iva Međugorac

Direktor Hrvatske udruge banaka, Zdenko Adrović, obavjestio je javnost o intenzivnom radu na mjerama kojima će se nastojati olakšati poslovanje tvrtki koje su pogođene koronavirusom. Shodno tome razmatra se moguće uvođenje moratorija na otplatu kredita tvrtkama i građanima uz formiranje državne jamstvene sheme.

Predstavnici HUB-a održali su sastanak s resornim ministrom financija Zdravkom Marićem, a kako se saznaje, u kontaktu su s bankarskim udrugama iz susjedne Slovenije i Talije. Adrović se dotakao i prijedloga talijanskih banaka tamošnjoj vladi o stvaranju državne jamstvene sheme za banke koje će produljivati ili pak odgađati naplatu kredita tvrtkama, ali i građanstvu koje je pogođeno zbog smanjenja ili prestanka poslovanja uslijed epidemije koronavirusa.

Adrović je objasnio kako će i HUB nešto nalik tome predložiti hrvatskoj Vladi.

”Suština se sastoji u tome da bi banke bile u situaciji odgoditi na jedno vrijeme, od šest do 12 mjeseci, otplatu takvih kredita, a da ne moraju formirati nove rezervacije jer bi takav plasman bio pokrivren državnom garancijom”, objasnio je dodajući kako je HUB u kontaktu i sa Hrvatskom narodnom bankom. S njima se također razmatraju moguće mjere, a uz prijedlog produljenja rokova otplate postojećih kredita bez formiranja novih rezervacija, prestanka otplate glavnice uz olakšanje kamata na kredite tvrtki u problemima. Prijedlog uključuje i suspenziju najrigidnijih mjera što znači da ako dužnik 60-tak dana ne otplaćuje kredit, ne bude degrediran. Adrović je predložio i da HBOR kao domaća razvojna banka oformi posebne kreditne linije koje bi posebice izvozu i domaćem turističkom sektoru omoguće da prebrode nelikvidnost koja će se dogoditi padom turističkog i svakog drugog prometa uslijed posljedica koronavirusa.

Oko 14 posto hrvatskog izvoza otpada na Italiju,a čak 65 posto odlazi u pokrajine pogođene koronavirusom, a brojke su gotovo istovijetne kada se radi o uvozu. Posljedice korone izravno, ali i neizravno po njemu su poremetile opskrbni lanac svjetskog gospodarstva. “Imat ćemo problema na razini svijeta u mnogim dijelovima, posebice u opskrbi tzv. generičkim lijekovima“, zaključio je Adrović.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.