Foto: Pixabay

Banke do kraja lipnja šalju važnu obavijest! Brojnim građanima ovo je presudno, stižu nove ponude

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Gotovo godinu dana prošlo je od potpisivanja memoranduma između HNB-a, Ministarstva financija i poslovnih banaka, a koji je trebao omogućiti što bezbolniju ‘migraciju’ s takozvanih prešutnih prekoračenja po tekućim računima na tzv. dopuštena prekoračenja, budući da ova druga bolje štite potrošače.

Naime, prešutno prekoračenje, kakvo ima većina klijenata banaka u Hrvatskoj, njih čak milijun i osamsto tisuća, banka može bilo kada ukinuti, ostavljajući klijenta na cjedilu tako da odjednom mora zatvoriti minus.

Uz to, kod prešutnih su iz obračuna maksimalne kamate iskakale naknade pa su banke mogle kroz naknade ubirati daleko veći prinos za ovaj tradicionalno skupi proizvod.


Rok za nove uvjete do kraja lipnja

Bankama je do kraja lipnja ove godine ostavljen rok da klijentima dostave nove uvjete korištenja dopuštenog minusa, no ni 20-ak dana prije isteka tog roka većina ih to još nije učinila. No, kažu da će uskoro.

Novi List piše, prema odgovorima koje su dobili iz banaka, dio ih je izrijekom naveo da će visina dopuštenog prekoračenja koju budu ponudile biti jednaka visini sadašnjeg prešutnog prekoračenja pojedinog klijenta.

Moguće da se prešutni minusi prepolove

Neke međutim nisu govorile o iznosu ponude, već više o načinu kako će klijent moći ugovoriti to novo prekoračenje, pa se tu spominju digitalni kanali i slično. Uglavnom, kada im ponuda uskoro i dođe, klijenti opet imaju još godinu dana da je prihvate ili ne prihvate, sve do 30. lipnja 2024., a do tada će većinom moći koristiti sadašnji prešutni minus.

Dakle, minusi će se tek revidirati kroz idućih godinu dana. Iako dakle poslovne banke kada ih se pojedinačno pita kažu da će klijenti moći zadržati puni iznos minusa i kad se on pretvori u dopušteni, Hrvatska udruga banaka kod zamjene jednog minusa drugim ipak spominje izraz ‘najmanje do polovice’ pa se čini da postoji mogućnost da se minusi prepolove.

.
Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.