Foto; Pixabay, Ranko Suvar / CROPIX

Banke dižu kamate na štednju građana: Ovdje ćete vidjeti gdje vam je najbolje staviti novac

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Hrvatska narodna banka (HNB) je na webu i mobilnoj aplikaciji mHNB objavila informativnu listu ponude banaka za depozite potrošača.

“Lista sadržava osnovne informacije o nenamjenskoj štednji kojom se potrošači najčešće koriste te omogućuje usporedbu ponude svih kreditnih institucija, uključujući i visine kamatnih stopa. Objavljeni podaci obuhvaćaju aktualnu ponudu nenamjenske štednje u eurima, američkim dolarima i švicarskim francima. Na temelju podataka koji će redovito pristizati od banaka, ova će lista biti ažurirana”, stoji u priopćenju HNB-a.


Informativna lista

Kamatne stope odnose se na iznos štednje u visini 1.000,00 EUR za štednju u eurima, 1.000,00 USD za štednju u američkim dolarima, odnosno 1.000,00 CHF za štednju u švicarskim francima. Kreditne institucije koje prema odabranim kriterijima nisu navedene u određenom prikazu ponude (određene prema vrsti štednje/depozita, valuti, vrsti kamatne stope i roku dospijeća) trenutno nemaju ponudu za potrošače s takvim obilježjima.

Foto: Vojko Basic / CROPIX

Ponudu štednje/depozita za potrošače kod tih banaka može se provjeriti odabirom drugih kriterija dostupnih u padajućim izbornicima Informativne liste, koja se izrađuje na osnovi podataka za koje odgovaraju i koje Hrvatskoj narodnoj banci dostavljaju kreditne institucije.

Informacije potrošačima

Kako navodi HNB, Informativna lista ponude za depozite, uz listu ponude kredita potrošačima te usporedbu naknada za najčešće korištene platne usluge, daje više osnovnih informacija potrošačima koje im mogu pomoći u istraživanju ponude banaka te suziti izbor i olakšati donošenje financijskih odluka.

Hrvatima omiljen trgovački lanac stavlja ključ u bravu: Slijede otkazi, zatvaraju se prve poslovnice

Informativna lista ponude banaka za depozite potrošača dostupna je i na mobilnoj aplikaciji mHNB.
Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.