Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Banke dižu kamate na štednju: Evo gdje vam se najviše isplatiti staviti novac

Autor: Dnevno.hr

Hrvatska poštanska banka (HPB) je od 2. listopada građanima ponudila novi štedni proizvod kojim klijenti uz oročavanje minimalno 250 eura na rok od 12 mjeseci mogu ostvariti prinos od 3 posto.

Iz banke su izvijestili da su nakon nedavnih razgovora s Ministarstvom financija i Vladom RH o učincima inflacije na građane građanima odlučili ponuditi novi štedni proizvod – “HPB super štednju”.


Kamate na štednju od 3 posto

Ugovaranjem te štednje klijenti od 2. listopada mogu oplemeniti svoja sredstva po kamatnim stopama koje se kreću od 2,80 posto na rok od 6 mjeseci, 2,90 posto na rok od 9 mjeseci ili 3,0 posto na rok od 12 mjeseci.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX ILUSTRACIJA

“Uvođenje ovakvog proizvoda doprinijet će zauzdavanju inflacije pasivizacijom oročenih sredstava, a s druge strane omogućit će štedišama ostvarenje atraktivnog prinosa kojim se ublažavaju negativni efekti inflacije na vrijednost novca”, navodi se u priopćenju HPB-a.

Iako je to nešto niže od kamata na obveznice koje iznose 3,65 kamata, još uvijek je puno više od kamata koje nude ostale banke.

Rekordan rast depozita

Na internet stranici Moj bankar koja prati kretanje kamata na oročenu štednju na hrvatskom bankarskom tržištu se vidi kako se kamate na štednju u hrvatskim bankama kreću od 0,02 do 1 posto na oročenu štednju na godinu dana, kada je riječ o svoti od 10 tisuća eura.

 

Plaća je 1000 eura: U Zagrebu se traže radnici za omraženi posao
Uz HPB S dizanjem kamata je krenula i Raiffeisen banka (RBA). Na njihovim stranicama su obavijestili štediše da od 2. listopada do 31. prosinca imaju posebnu ponudu koja se odnosi na nenamjenski oročenu štednju u eurima i dolarima.

Posebna ponuda vrijedi za štednju veću od 3.000 eura ili dolara, a kamate se kreću od 1 posto za minimalni rok oročenja depozita od 6 mjeseci, do 2 posto na depozite koje će građani oročiti na dvije godine.

Što se tiče ostalih banaka, poslali smo im upit, a odgovore ćemo objaviti čim ih dobijemo.

Hrvate zanimalo kako zaraditi 50 000 eura: Umjetna inteligencija kaže brzo i lako
U međuvremenu, hrvatski građani su samo u kolovozu na banke deponirali 1,3 milijarde eura više nego mjesec dana ranije, što je odraz dobrih financijskih rezultata tijekom turističke sezone.

Od toga su samo kućanstva ostvarila rast depozita od 0,6 milijardi eura, od čega se 0,1 milijarda eura odnosi na oročene i 0,5 milijardi eura na prekonoćne depozite.

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.