fbpx
Foto: Pixabay

BANKA RAZMIŠLJA O VELIKOJ PROMJENI! Klijenti će gotovinu moći dizati samo u određeno doba dana

Autor: Dnevno.hr

S obzirom na činjenicu da se bankomati u Njemačkoj sve više dižu u zrak, te se banke i štedionice slažu da se zaštita bankomata u ovoj zemlji, slično kao i u susjednoj Nizozemskoj, mora značajno povećati.

S time se slaže i njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser (SPD), koja prije svega ističe opasnost od eksploziva za ljude koji se nađu u neposrednoj blizini, piše Fenix magazin.

Jedna od mogućih preventivnih mjera o kojima se raspravlja je zatvoriti ulaz u poslovnice banaka između 23 i 6 sati ujutro.


Prema pisanju njemačkih medija, druge ideje uključuju protuprovalne alarmne sustave u samoposlužnom predvorju, minimiziranje maksimalne količine gotovine u automatima i videonadzor. Takozvani sustavi bojanja novca u bankomatima mogu se koristiti kao posebno učinkovita metoda. Ako se alarm oglasi, novac u bankomatu bit će obojen i time će postati beskoristan.

Dali suglasnost za provođenje mjera

Njemačka bankarska industrija je dala suglasnost za provođenje preventivnih mjera, ali u Sparkasse i dalje sumnjaju u učinkovitost metoda, jer mnoge mjere banka ionako provodi godinama.

Naime, Sparkasse s preko 23.000 bankomata ima najveću mrežu bankomata u Njemačkoj. “Kako bi se ova ponuda na cijelom području nastavila, nužno je osigurati sigurnost lokacije”, navode iz banke.

Koja zaštita dolazi u obzir na bankomatima ovisi o tome gdje se bankomat nalazi. Bankari su održali i okrugli stol čiji je cilj bio pronaći rješenje koje će “toliko otežati posao počiniteljima da se napadi na bankomate više ne isplate”.

Ako se čini da je potencijal rizika za neuključene treće strane posebno visok na određenoj lokaciji, dotični bankomati bi mogli biti premješteni. No, kako je priopćila Sparkasse banka, ta je opcija još uvijek posljednja opcija.

 
 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.