EPA/WU HONG

AZIJSKE BURZE PALE, DOLAR OSLABIO: Ulagači se boje pada tržišta zbog novih restriktivnih mjera u Kini

Autor: Dnevno.hr

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer ulagače zabrinjava širenje delta soja koronavirusa u zemljama regije, posebice u Kini.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,6 posto, izgubivši jučerašnje dobitke.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo 0,8 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu pale između 0,1 i 0,8 posto.

U fokusu ulagača je Kina, gdje su vlasti uvele striktne epidemiološke mjere u području gdje se brzo proširila delta varijanta koronavirusa.

Ulagači se plaše da bi nove restriktivne mjere u Kini i mnogim drugim zemljama mogle usporiti oporavak svjetskog gospodarstva od koronakrize.

“Milijuni su ‘zaključani’ u Kini, nakon najgoreg proboja virusa od kada je covid kriza počela, što povećava rizik od poremećaja u nabavnim lancima. A to bi moglo utjecati na globalno gospodarstvo”, kaže Elizabeth Tian, direktorica u Citigroupu.

Kineska su tržišta pod pritiskom i zbog strahovanja ulagača od zaoštravanja regulacije u tehnološkom i nekim drugim sektorima.




“Izazovno je vrijeme za azijska tržišta, s obzirom na nesigurnost u Kini u vezi regulatornih mjera”, kaže Zhikai Chen, direktor u tvrtki BNP Paribas Asset Management.

Tako azijska tržišta prate jučerašnji pad Dow Jones i S&P 500 indeksa na Wall Streetu.

Ulagače na najvećoj svjetskoj burzi zabrinulo je širenje delta soja koronavirusa i usporavanje rasta gospodarstava, pa je optimizam zbog snažnih poslovnih rezultata kompanija splasnuo.




Dolar oslabio, cijene nafte stagniraju

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 92,05 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 92,12 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 109,70 na 109,25 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1880 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1865 dolara.

A cijene su nafte jutros stabilne, nakon što su jučer pale više od 3 posto. Na londonskom se tržištu cijena barela kreće oko 72,90 dolara, a na američkom tržištu oko 71,25 dolara.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.