Foto: Ivana Nobilo / CROPIX

APN ide dalje? Jedna objava izazvala je veliku pomutnju, ministarstvo sve objasnilo

Autor: Milan Dalmacija

Domaće tržište nekretnina, iako mislimo da je specifično, zapravo slijedi trendove iz svijeta. Potražnja za stanovima je sve viša, a slobodnih nekretnina je sve manje. Zbog toga, ali i općenite inflacije, cijene kuća i stanova su porasle.

Zbog toga je mnogim građanima, naročito mladima, sve teže kupiti vlastitu nekretninu. Osim inflacije i drugih makroekonomskih pokazatelja, poput nedavno poraslih kamata na kredite, brojni građani, ali i stručnjaci za rast cijena, koji je tijekom prvih šest mjeseci ove godine iznosio 4,1 posto, krive i mjeru subvencioniranja stambenih kredita putem Agencije za pravni promet i prodaju nekretnina (APN).


‘Predizborni adut’

Ova je mjera, uz prekide, na snazi bila gotovo 15 godina. Kažemo bila, jer je 2023. posljednja godina u kojoj je posebnim zakonom definirana ovakva vrsta subvencije, odnosno stambene politike. Ili možda nije? Na Redditu se, naime, pojavila fotografija teksta u kojoj piše kako APN ide dalje.

Može li samac u Hrvatskoj kupiti stan? Provjerili smo što možete kupiti za 65 tisuća eura

“APN ide dalje? Proračun za 2024. otkrio je još jedan predizborni adut, koji će razveseliti sve potencijalne kupce i prodavatelje stanova, ali i cijeli građevinski i nekretninski sektor. Naime, subvencije za APN-ove kredite, koje prema sadašnjim propisima traju do ove godine, bit će nastavljene. U proračunu je za tu namjenu predviđeno 46,5 milijuna eura, uz objašnjenje da su već u izradi zakonske izmjene koje će to omogućiti. Baš kad su postojale naznake da se nekretninski balon prestao napuhavati, nova runda subvencija opet će biti iskorištena kao nova pumpa za cijene kvadrata”, stoji u tekstu koji se pojavio na Redditu, uz opis kako je riječ o jednom newsletteru.

Oštra reakcija

Internetska javnost odmah je izrazila negodovanje, uhvativši se pritom za ono što su vidjeli. Iako je bilo među njima i onih koji su objašnjavali da subvencije APN-a nisu toliko utjecale na cijene, negativan stav je prevagnuo.

“Ne, ne, ne, bolje da ništa ne rade! Ovu glupost sa preskupim stanovima su i zakuhali APN-om, a samo su je malo pogurali stranci. I sad, umjesto da puste da tržište odreagira, padnu malo cijene, stiša se drama… oni odluče još jednom dopuhati balon. Takozvano slobodno tržište”, napisao je jedan komentator.

Foto: Josko Ponos / CROPIX, Ilustracija

Netko je, pak, ustvrdio kako od APN-a, ovakvog kakvog znamo, u budućnosti ne bi trebalo biti ništa: “Znalo se da će doći neka nova mjera, samo se još ne zna u kojem obliku, a sredstva moraju svakako bi predviđena. Treba još malo pričekati pa ćemo čuti što su pametno smislili”, zaključio je jedan Redditovac.
‘Subvencioniranja u ovakvom obliku više neće biti’

Na tragu je to onoga što nam je prije koji tjedan na konferenciji “Eurotransformacija: Prva godina s eurom – uzlet cijena nekretnina” otkrio državni tajnik Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Željko Uhlir. On nam je praktički potvrdio da subvencija u budućnosti ne bi trebalo biti.

Želite li kupiti stan, pričekajte: Na pomolu velika promjena, ovo nije viđeno godinama

“Društveno poticana stanogradnja je vrlo široko pisana. Zakon postoji od 2001. godine i dosada je već desetak puta mijenjan. Između ostalog smo uveli i najam stanova kroz POS. Možda će doživjeti neke modifikacije. To ćemo vidjeti kad sagledamo sve aspekte stambene politike. Ali, zasad je stav da subvencioniranja u ovakvom obliku više neće biti. To je stav sada, a hoće li se promijeniti treba vidjeti”, rekao je Uhlir.

Pokrivanje postojećih subvencija

Jedan komentator na Redditu se upitao je li možda riječ o sredstvima namijenjenima za subvencioniranje postojećih kredita APN-a? Naime, zaista neobično zvuči podatak da će se u 2024. godini za “subvencije i državna jamstva za stambene kredite” izdvojiti 46.475.000 eura, dok je plan da se u 2025. i 2026. godini izdvoji 44.320.000, odnosno 37.015.000 eura. No, izgleda da je on bio u pravu za razliku od svih dežurnih paničara.
“Što se tiče osiguranja sredstava državnog proračuna za subvencije na stambene kredite, ona se odnose na ostvarene subvencije, odnosno one koje su još u tijeku. S obzirom da broj subvencija kroz godine kontinuirano pada (zbog isteka prava na subvenciju), osigurana sredstva za tu namjenu se smanjuju.

Podatak koji iznenađuje: Evo koliko stanova u Hrvatskoj zjapi prazno

Pojašnjavamo ujedno kako se subvencija države sukladno zakonskim odredbama dodjeljuje za prvih pet godina otplate kredita, uz mogućnost produženja od dvije godine za svako živorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita. Hoće li se ovaj model stambenog zbrinjavanja nastaviti, modificirati ili će se, pak, definirati novi model, odlučit će se po izradi Nacionalnog plana stambene politike”, poručili su nam iz Ministarstva graditeljstva, otklonivši pritom sve dvojbe oko nastavka subvencija.

Čeka se Nacionalni plan

Iako je državni tajnik Uhlir na spomenutoj konferenciji predstavio neke okvirne parametre koji će poslužiti pri izradi Nacionalnog plana stambene politike, iz resornog ministarstva, hvaleći se pritom postignutim rezultatima i naglašavajući trenutna kretanja na stambenom tržištu, ističu neke značajke nove strategije u kojoj bi, između ostalog, trebalo biti definirano i kako će se ubuduće pripomoći u kupnji stambenih nekretnina.

Hrvati bi uskoro mogli puno lakše do stana: ‘Obećali smo odraditi taj posao u šest mjeseci’

“Nacionalni plan stambene politike pobliže će definirati posebne ciljeve u području stanovanja, a svrha mu je definirati pristupačno stanovanje koje istovremeno mora zadovoljiti utvrđene standarde kvalitete, a kroz istu je moguće težiti dodatnim ciljevima poput smanjenja iseljavanja, stambenog zbrinjavanja mladih, naseljavanja deficitarnim kadrom, povećanja radne mobilnosti, olakšavanja života starijim osobama (program 65+), povećanja konkurentnosti domaćeg gospodarstva, izvrsnosti u arhitekturi, zelene i kružne stanogradnje, održive stanogradnje i drugoga”, poručili su iz ministarstva potvrdivši Uhlirove riječi da bi sve trebalo biti gotovo u prvom kvartalu sljedeće godine.

Autor:Milan Dalmacija
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.