Foto: Wotchit /Getty Images/Ilustracija

ANALIZA O RADU TRGOVINA NEDJELJOM POSVAĐALA TRGOVCE I SINDIKALCE: Trgovci kažu da će morati otpustiti višak radnika, a sindikalci poručuju da nemaju koga otpustiti jer fali radne snage

Autor: Adriano Milovan

Analiza ekonomskog stručnjaka Vuka Vukovića, po kojoj bi zbog zabrane rada nedjeljom u hrvatskoj trgovini bez posla moglo ostati i do 7000 radnika, novi je predmet spora između poslodavaca i sindikalaca.

Trgovci se, naime, slažu s ocjenama koje je Vuković iznio u analizi „Što donosi zabrana rada nedjeljom?“ te ističu da je procjena eventualnih gubitaka radnih mjesta u trgovini koja se iznosi u dokumentu, a radi se o 5000 do 7000 radnih mjesta, sasvim realna. S druge strane, sindikalci vjeruju da do otkaza u trgovini neće doći ako prodajna mjesta nedjeljom zatvore svoja vrata.

Školnik: Otkazi se neće moći izbjeći, pogotovo što zbog divljanja cijena energenata imamo veće troškove

Brojni trgovci nedjelju smatraju jednim od udarnih dana u svom poslovanju. Ako se vlast, kako najavljuje, odluči zabraniti rad trgovina nedjeljom, s izuzetkom 16 nedjelja tijekom cijele godine, trgovci kažu da otkaze neće moći izbjeći. Tim više što cijene roba, a posebno energenata, u razdoblju oporavka od koronakrize rastu, što znatno povećava i trošak njihova poslovanja te im smanjuje zaradu.

„Nedjeljom ostvarujemo oko 20 posto prihoda. Htjeli to ili ne, zatvaranje trgovina nedjeljom donijelo bi i potrebu otpuštanja dijela zaposlenih, vjerojatno između pet i sedam posto, ovisno o djelatnosti – u prehrani bi se broj radnika vjerojatno nešto manje smanjio, a u prodaji drugih stavki više. Trgovci već i sada trpe velike posljedice rasta cijena, a divljanje cijena energenata velik je udarac za naše poslovanje. Sada nam, u takvim uvjetima, treba još samo ovakva administrativna zabrana kao što je zabrana rada nedjeljom“, upozorava za dnevno.hr čelni čovjek Emmezete Slobodan Školnik.

Dodaje kako bi žrtve takve mjere bili ponajprije stariji radnici koji su slabije zapošljivi. Ističe i da bi se pojedini trgovci, ako se zabrani rad nedjeljom, mogli i povući s hrvatskog tržišta. To se posebno odnosi na vlasnike dućana u trgovačkim centrima, u kojima je nedjelja jedan od ključnih radnih dana.

„Udar zabrane rada nedjeljom na hrvatsko gospodarstvo nesumnjivo bi bio velik, a o neustavnosti takvog rješenja nema potrebe više ni govoriti. Kako ćete ljudima objasniti da konobari nedjeljom mogu raditi, a prodavači ne mogu? Hoće li se promet nedjeljom, zbog zabrane rada trgovina, preseliti na benzinske pumpe, koje će preuzeti dio asortimana trgovina i dio njihova tržišnog udjela?!, pita se Školnik.

Podsjeća i da je Hrvatska već pokušavala zabraniti rad nedjeljom, ali rezultat je uvijek bio loš i za trgovce i za ekonomiju u cjelini. Uz to, Školnik naglašava da je posljedica zabrane rada trgovina nedjeljom u Poljskoj, na čija se iskustva u nas često pozivaju, značajan pad prometa u maloprodaji i zamjetno sporiji rast gospodarstva.
„Mislim da nam tako nešto ipak ne treba“, poručuje Školnik.

Štulić: Čekamo izmjene Zakona o trgovini, ne želimo da trgovine rade nedjeljom

U Sindikatu trgovine Hrvatske, međutim, odbacuju takve tvrdnje. Kažu da se i sami trgovci žale na nedostatak radne snage, što znači da, kako ocjenjuju, prostora za smanjenje broja zaposlenih u trgovini nema čak i ako prodajna mjesta nedjeljom od sljedeće godine više ne budu radila.

„U trgovini nedostaje radne snage. Trgovci su ovu sezonu odradili s velikim naporom, radnika nije bilo dovoljno i morali su zapošljavati studente i umirovljenike. Problema s radnom snagom u trgovini ima i u Zagrebu, gdje mnogi dućani, zbog nedostatka radnika, skraćuju radno vrijeme ili rade samo u jednoj smjeni. Dakle, mogućnosti za smanjenje borja radnika u trgovini jednostavno nema“, poručuje za dnevno.hr predsjednica Sindikata trgovine Zlatica Štulić.
Dodaje kako je posljednjih godina izražen trend iseljavanja zaposlenih u trgovini u druge, razvijenije i bogatije članice EU. Egzodus trgovaca događa se u uvjetima kada mnogi stariji prodavači odlaze u mirovinu, a mlađe je teško privući.

„Trgovci stalno traže radnike, no nije ih nimalo lako naći. To je težak i stresan posao, mnogi ga probaju raditi i nakon par mjeseci odustanu i odlaze“, naglašava Štulić.
Zaključuje kako Sindikat trgovine u ovom trenutku neće poduzimati ništa, već će čekati donošenje izmjena Zakona o trgovini, prema kojima bi samo 16 nedjelja u godini bilo radno. Dodaje kako u sindikatu ustraju na tome da Vlada ispuni svoje najave o zabrani rada nedjeljom.

Je li se promijenio stav Banskih dvora po pitanju rada nedjeljom nakon objave Vukovićeve analize, danas se nije moglo doznati. No, dio naših sugovornika iz Vladinih krugova smatra da su procjene o 5000 do 7000 otkaza u sektoru trgovine, ako se zabrani rad nedjeljom, pretjerane.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.