Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

ANALITIČAR KOMENTIRA KATASTROFALNE POSLJEDICE KORONE! ‘Srbija je napredovala i to se pokazalo dobrim smjerom!’

Autor: Sanja Plješa

Pandemija koronavirusa negativno se odrazila na svijet ne samo u zdravstvenom već i u gospodarskom smislu.

Promatrajući zemlje u okruženju, prošle godine je najviše pao bruto domaći proizvod (BDP) u Crnoj Gori i to za 14,9 posto, a potom u našoj zemlji za 8,6 posto. Slijedi Slovenija s padom BDP-a od 6,2 posto te Sjeverna Makedonija u kojoj je bruto domaći proizvod pao 5,1 posto. Najbolje su “prošle” Bosna i Hercegovina s padom BDP-a od četiri posto te Srbija s padom od dva posto, objavila je Al Jazeera Balkans.

Pandemija je negativno utjecala i na nezaposlenost pri čemu je primjetna najveća nezaposlenost u Hrvatskoj, a nakon toga u Crnoj Gori, Sloveniji te Bosni i Hercegovini. U Srbiji i Sjevernoj Makedoniji broj nezaposlenih nije se znatnije povećao.

Kako komentira te podatke upitali smo ekonomskog analitičara Damira Novotnya.

“Ne bih uspoređivao hrvatsku ekonomiju s ekonomijama jugoistočne Europe gdje su uvjeti i ekonomske strukture bitno drugačije. Srbija je napredovala proteklih godina u privlačenju izravnih ulaganja osobito u industriji i to se pokazalo dobrim smjerom jer ta poduzeća nisu bila toliko pogođena krizom. Hrvatska i Crna Gora su u sličnom položaju zbog visokog učešća turizma u kreiranju novostvorene vrijednosti i BDP-a u cijelosti. Udarac pandemije koronavirusa je zapravo najviše pogodio Hrvatsku i Crnu Goru zbog turizma, a u tim zemljama upravo turistička djelatnosti ima visok udio u BDP-u”, rekao je Novotny.

Osvrnuo se i na nezaposlenost te naglasio da je u Hrvatskoj prošle godine broj nezaposlenih bio oko 30 tisuća te dodao kako to nije toliko dramatično ako se usporedi s 2009. godinom kada je zbog velike gospodarske krize hrvatska ekonomija izgubila 350 tisuća radnih mjesta.

“Ovo je ipak bio manji pad zbog toga što je Vlada subvencionirala održavanje radnih mjesta vezanih uz te djelatnosti.
Na upit o tome kako će biti dalje, Novotny je odgovorio kako ne možemo biti sigurni kako će se dalje razvijati situacija, međutim imamo “pozitivan trend u Hrvatskoj koji bi mogao apsorbirati negativne trendove na tržištu rada, a to je jačanje građevinskih aktivnosti vezanih uz započete projekte prije krize koje su financirane iz europskih fondova, ali i novih projekata koji se očekuju da će se pokrenuti ove godine, a to je obnova grada Zagreba kao i obnova na područjima pogođenih potresom na Banovini.

“Tu će se stvoriti određena ekonomska dinamika posebice u građevinskom sektoru koji će ove godine biti značajan. Na taj način će posebno utjecati i na zapošljavanje i na stvaranje udjela BDP-a”, rekao je ekonomski analitičar.

Govoreći o razvitku turizma, naglasio je kako je pred turizmom veliki izazov strukturnih promjena. Podsjetio je kako je 2019. bila najbolja godina u povijesti hrvatskog turizma.
“Posebno zbog toga što su se neke turističke destinacije poput Dubrovnika okrenule prekomorskim gostima jer je Vlada iz fondova obnovila dubrovačku zračnu luku. Na taj način privučen je veći promet zrakoplovnih kompanija koje dovode turiste iz prekomorskih zemalja. Postavlja se pitanje budućnosti zračnog prijevoza niskotarifnih prijevoznika. Naime, prije dvije godine su turisti iz Azije dolazili za 500 eura u Hrvatsku. Sada je to nemoguće očekivati i zbog toga će taj dio turističkog tržišta doista biti pod velikim pritiskom”, istaknuo je Novotny i zapitao se “kako privući goste koji nisu iz prekomorskih zemalja.

“Teško je reći što će se događati, ali u svakom slučaju će bolje proći turistička odredišta od Istre do Zadra, sve ono gdje se može doći automobilom”, zaključio je Novotny.

 

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.