Foto: Guliver Images/White House

Amerikanci pucaju od bijesa: Ovakvo poniženje teško će zaboraviti

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Agencija Fitch, jedna od tri najutjecajnije agencije za procjenu kreditnog rejtinga, snizila je kreditni rejting Sjedinjenih Američkih Država. Kao razlog ističu za smanjenje ističu rastući dug na saveznoj, državnoj i lokalnoj razini i “kontinuirano pogoršanje kriterija upravljanja” u posljednja dva desetljeća.

Sjedinjenim državama je u utorak smanjen rejting s najviše razine s oznakom AAA za jedan stupanj, na razinu AA+, no nova, nepovoljnija ocjena kreditnog rejtinga i dalje je u granicama investicijske ocjene, javlja AP.

Odluka odražava trend sve veće političke polarizacije i političkih nesuglasica oko potrošnje i poreza u Washingtonu, što bi sve zajedno moglo na kraju koštati američke porezne obveznike, a niži kreditni rejting mogao bi povećati troškove zaduživanja američke vlade u budućnosti, navodi AP.

Brzo se oporavili

Dužnosnici Bidenove administracije oštro su kritizirali ocjenu Fitcha, a ministrica financija Janet Yellen rekla je da je procjena “arbitrarna i utemeljena na zastarjelim podacima”.

Yelen je istaknula kako se američka ekonomija brzo oporavila od recesije koju je donijela pandemija virusa korona, kao i da je ekonomija između travnja i lipnja rasla solidnom stopom od 2,4 posto na godišnjoj razini.

Analitičar izdao stravičnu prognozu: ‘Ovoj svjetskoj velesili ostalo je još najviše 10 godina’
Fitch je obavijestio dužnosnike Bidenove administracije da su nemiri 6. siječnja 2021. na Capitolu bili značajan čimbenik u procesu evaluacije i odluci o smanjenju rejtinga jer je ukazivao na nestabilnu vladu, rekla je AP-u osoba upoznata s razgovorima između američkih dužnosnika. agencija Fitch.

Drugi put smanjen rejting

Ovo je tek drugi put u povijesti SAD-a da je kreditni rejting smanjen, budući da je 2011. još jedna ugledna i utjecajna agencija za procjenu kreditnog rejtinga, Standard and Poor’s, oduzela Sjedinjenim Državama najviši AAA rejting nakon duge borbe između republikanaca i demokrata oko limita državnog zaduživanja.

Tada je državni računovodstveni ured u svom izvješću za 2012. procijenio da je proračunski deficit u 2011. samo u toj godini povećao, između ostalog, i troškove zaduživanja za 1,3 milijarde dolara.

Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.