Foto: Unsplash/Ilustracija

Ako ste stručnjak u ovom području, traženi ste kao suho zlato: Njemačkoj jako fali ovih radnika

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Manjak informatičkih stručnjaka u njemačkom gospodarstvu sljedećih će se godina znatno povećati ako se ne poduzmu protumjere, pokazalo je dugogodišnje istraživanje digitalne udruge Bitkom, prenosi Njemačka novinska agencija (dpa). Tako bi bez odgovarajuće politike u Njemačkoj 2040. godine moglo nedostajati oko 663.000 IT stručnjaka.

Udruga procjenjuje da ih trenutno nedostaje 149.000. Ova velika praznina nastat će zbog rastuće potrebe za programerima, sistem administratorima i ostalim IT stručnjacima. Do 2040. trebat će popuniti ukupno 1,92 milijuna radnih mjesta. No, nudi se samo 1,26 milijuna kvalificiranih radnika.

Predsjednik Bitcoma Ralf Wintergerst rekao je da osim ovih brojki postoje tisuće nepopunjenih IT radnih mjesta u administraciji, školama i znanstvenim institucijama. „Nedostatak IT stručnjaka, koji se godinama pogoršava, pogađa cijelu zemlju i usporava prijeko potrebnu digitalizaciju. Sve veći jaz u IT vještinama znači gubitak konkurentnosti, dodane vrijednosti, rasta i prosperiteta. Bez IT stručnjaka, Njemačka gubi svoju digitalnu budućnost”, rekao je Wintergerst.

Foto: Unsplash

Situacija se može popraviti

No, situacija se može i popraviti, oko 108.000 dodatnih kvalificiranih radnika može ući na tržište do 2040. Ako se privuče više studenata i pripravnika, te ako se poveća interes za IT među ženskom populacijom i zaustavi odustajanje od studija računarstva.

Kako bi se postigao ovaj cilj, potrebne su mjere poput uvođenja većeg broja sati informatike u školama diljem Njemačke, kao i otvaranje odjela za informatiku, digitalizaciju i umjetnu inteligenciju.

Dodatna protumjera je zadržati starije zaposlenike iznad dobi za umirovljenje. To znači da se razlika može smanjiti za još 68.500 mjesta, piše Fenix Magazin.

Traže se dobrovoljci, nudi se 18.000 eura: Evo kako do novaca u 60 dana
 
Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.