fbpx
Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX

AGENCIJE ZA UTJERIVANJE DUGOVA POZVANE NA RED! Sada će oni polagati račune: Postoji zabrinutost za osobne podatke dužnika

Autor: Dnevno.hr

Udruga koja okuplja vodeće hrvatske agencije za naplatu potraživanja, HUAN, izvijestila je u utorak da je od svoje članice obaviještena da je Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) započela nadzor, kao i da su odmah po saznanju obavijestili AZOP o navodnom neovlaštenom raspolaganju osobnim podacima te u potpunosti surađuju s tom agencijom.

Proteklih dana, podsjetimo, mediji pišu o curenju podataka iz tvrtke za naplatu potraživanja EOS Matrix, odakle je navodno procurila 181 tisuća osobnih podataka dužnika, među kojima se nalaze i podaci maloljetnika, dok iz EOS Matrixa tvrde da se nije dogodio sigurnosni proboj.

U svom današnjem priopćenju HUAN navodi da je od članice obaviješten o započetom nadzoru AZOP-a, kao i da su odmah po saznanju obavijestili AZOP o navodnom neovlaštenom raspolaganju osobnim podacima te u potpunosti surađuju s Agencijom za zaštitu osobnih podataka.


HUAN: ‘Agencije međusobno ne dijele podatke dužnika’

“Prema informacijama dobivenima od članica, podaci koji su u posjedu AZOP-a odnose se na OIB, ime i prezime te datum rođenja”, ističu u svom priopćenju.

Također, iz HUAN-a su, suprotno tvrdnjama medija, izričito su naglasili kako agencije za naplatu potraživanja, članice HUAN-a, međusobno ne dijele i ni na koji način ne razmjenjuju osobne podatke dužnika jer “bi to bilo protivno svim internim i međunarodnim propisima zaštite osobnih podataka”.

“Ovim putem još jednom želimo naglasiti da HUAN ozbiljno shvaća incidente navodnih curenja osobnih podataka iz agencija članica te dijeli zabrinutost kako su i otkud osobni podaci došli u posjed neovlaštenih osoba. Članice surađuju s nadležnim državnim tijelima i očekujemo skorašnje utvrđivanje porijekla tih podataka”, poručio je predsjednik HUAN-a Matija Arapović.

Udruga agencija: ‘Podržavamo što skorije donošenje novog zakona’

Dodaje da su već nekoliko puta kao udruga agencija za naplatu potraživanja izrazili punu podršku što skorijem donošenju novog zakonskog okvira i usklađenju s propisima EU i NPL direktivom iako je rad agencija za naplatu potraživanja već reguliran nizom zakona i podzakonskih akata Hrvatske, ali i u potpunosti usklađen s etičkim načelima i propisima FENCA-e, međunarodnog udruženja agencija za naplatu potraživanja, kojih se pridržavaju agencije u 23 zemlje članice EU.

“Vjerujemo da će donošenje novog zakona i usklađenje s europskom NPL direktivom pokazati da članice HUAN-a djeluju po najboljim europskim standardima”, ističu iz HUAN-a u priopćenju.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.