Agencija za kreditne rejtinge S&P prevarila investitore

Autor: Z.S.

Australski savezni sud u ponedjeljak je donio presudu - međunarodna agencija za kreditne rejtinge Standard & Poor's investitore je dovela u zabludu. Agencija je najviši rejting dodijelila financijskim derivatima CPDO kojima se vrijednost jako smanjila dvije godine nakon kreacije.

CPDO je kreirala nizozemska banka ABN Amro. Banka i S&P su zavarali i doveli u zabludu 12 mjesnih vijeća iz New South Walesa (Australija) koji su ga 2006. kupili od posrednika. Vijeća su izgubila više od 90% od uloženih 17 milijuna australskih dolara.

Sutkinja Jayne Jagot ocijenila je da ‘relativno kompetentna’ rejting agencija ne bi dala AAA ocjenu CPDO-u. Ovo je prvi put da je nekoj od rejting agencija provedeno kompletno suđenje zbog strukturiranih financijskih proizvoda, piše Financial Times, a prenosi Business.hr.

– To je veliki udarac rejting agencijama, koje su godinama profitirale od dodjele rejtinga, a da nisu odgovarale investitorima za ta mišljenja – rekla je Amanda Banton, odvjetnica koja je zastupala mjesna vijeća.

Australska mjesna vijeća trebala bi dobiti odštetu u iznosu od 16 milijna australskih dolara.

Autor:Z.S.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.