Foto: Unsplash

A taman smo ušli! Novi podaci pokazuju da je Eurozona i službeno u recesiji

Autor: Dnevno.hr

Eurozona je pala u recesiju jer se njezino gospodarstvo smanjilo tijekom zime, pokazuju novi podaci.

BDP u cijelom europodručju smanjio se za 0,1 posto u prvom tromjesečju ove godine. To je uslijedilo nakon smanjenja BDP-a od 0,1% u četvrtom tromjesečju prošle godine, što znači da se eurozona smanjila dva tromjesečja zaredom – što je standardna definicija recesije.

U Irskoj je BDP pao za 4,6% u prvom tromjesečju ove godine – iako su ekonomisti sumnjali odražava li to stvarno učinak irskog gospodarstva.


Gospodarstvo Litve palo je za 2,1 posto, dok se nizozemsko smanjilo za 0,7 posto.

Njemačka, najveće europsko gospodarstvo, pala je za 0,3% i također je u recesiji.

Osim što je upala u recesiju, eurozona zaostaje za velikim naprednim gospodarstvima. Velika Britanija je, primjerice, izbjegla recesiju prošle zime rastom od 0,1% u listopadu i prosincu, te ponovno u siječnju i ožujku.

SAD je rastao brže – šireći se za oko 0,3% u prvom tromjesečju i 0,6% u četvrtom tromjesečju 2022.

Japansko gospodarstvo pristojno je krenulo u godinu, porasli za 0,7% u tromjesečju siječanj-ožujak, pokazali su novi revidirani podaci danas.

Pitanje Irske

Dan O’Brien, glavni ekonomist Instituta za međunarodne i europske poslove, kaže da bi eurozona izbjegla današnju tehničku recesiju da je irski BDP isključen.
Irski BDP pao je za 4,6% između siječnja i kraja ožujka, potaknut smanjenjem industrijskog sektora kojim dominiraju multinacionalne kompanije. Irski bruto nacionalni proizvod (BNP) – mjera gospodarske aktivnosti koja isključuje profite multinacionalnih kompanija – smanjio se za 8,0% u tromjesečju.

Ali treća mjera pod nazivom “Modificirana domaća potražnja”, koja prati unutarnju domaću aktivnost, porasla je za 2,7% u tromjesečju.

Stagnacija ili recesija?

Bert Colijn, ING-ov viši ekonomist za eurozonu, tvrdi da je eurozona u “širokoj stagnaciji”, a ne u potpunom recesijskom okruženju. Colijn ističe da su kontrakcije u četvrtom tromjesečju 2022. i prvom tromjesečju 2023. male (samo 0,1%) i da je zaposlenost u eurozoni nastavila rasti, rekavši:

“Pad od 0,1% u četvrtom i prvom tromjesečju ipak je toliko minimalan, a tržište rada toliko je snažno da je teško tvrditi da je ovo recesijsko okruženje. Ipak, stagnacija gospodarstva označava jasan rez od nedavnog postpandemijskog buma. Općenito gledano, gospodarstvo eurozone se uvelike vraća u zbrku, jer monetarna politika počinje sve više opterećivati ​​aktivnost, potrošnja nakon pandemije blijedi, a energetska kriza prijeti”.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.