Foto: Cropix

RADNICI KRAŠA U OČAJU! Ostat ćemo bez posla, proizvodnja se seli u Srbiju! Šaranović radnike plaća 300 eura

Autor: Iva Međugorac

Ako je nešto u Hrvatskoj sinonim za djetinjstvo i odrastanje, tada su to čuveni Kraševi proizvodi – legendarne Bajadere, Kiki bomboni, razne čokolade ili pak napolitanke kakvih nema nigdje u svijetu. No, nisu sve priče vezane uz Kraš slatke.

Ovih se dana među preostalim radnicima kultne tvornice probudio strah zbog ponovnih medijskih napisa o Nebojši Šaranoviću, srpskom milijunašu koji bi od braće Pivac zaobilaznim putem ipak trebao preuzeti Kraš. Podsjećaju kako se obične zaposlenike ni tijekom posljednjih poslovnih transfera nije pitalo previše jer je ključnu ulogu u Kraš-Esopu igrala njihova ‘teta Marica’, odnosno moćna prokuristica Marica Vidaković. I tada se tijekom divljanja cijena Kraševih dionica moglo naslutiti koliki je Šaranovićev interes za ovu hrvatsku kompaniju, naime, u samo desetak dana stekao je 20 posto udjela u Krašu, ujedno dižući i cijene dionica u nebo.

Kada je o Pivcu, Šaranoviću i Krašu riječ, naši sugovornici nude nekoliko scenarija, ali svima je zajednička zabrinutost djelatnika za financijsku održivost korporacije. Radnici su već sada izbačeni iz vlasničke strukture, a uvjereni su da uskoro u pitanje dolaze njihova radna mjesta. Već je nakon površnog uvida u Šaranovićevo poslovanje u Srbiji jasno da je strah za plaće, ali i ostala prava koja trenutačno imaju, sasvim opravdan, smatraju radnici Kraša.

Šaranović je blizak Todoriću

I dok se radnici pitaju što će biti s njima, srpski tajkun šuti i ne otkriva svoje namjere jer tako to rade poduzetnici s naših prostora. Šaranović je inače blizak prijatelj posrnuloga hrvatskog tajkuna Ivice Todorića, a da bi zavladao Krašem, trebat će mu pomoć braće Pivac, koji bi na to mogli vrlo lako pristati jer im se smiješi svota koju je teško odbiti. Naime, naši su sugovornici uvjereni da bi vrgoračka braća mogla pristati prodati svoje dionice jer će na tome zaraditi dvostruko više no što su ih platili. Stoga se to čini kao najizgledniji scenarij, barem ako ćemo slijediti trag novca. A tada bi za naše sugovornike počela prava agonija, jer teško da će Šaranović zadržati kompletnu Kraševu proizvodnju u Hrvatskoj.

Iako je Šaranović u jednom od rijetkih medijskih istupa odbacio mogućnost preseljenja Kraša s Ravnica, radnici smatraju kako to nije nemoguće, pošto je u Srbiji radna snaga osjetno jeftinija, a uz to ondje već ima svoje konditorske pogone – u njegovu su vlasništvu Crvenka i Babini. S druge strane, Kraševe su nekretnine prilično atraktivne, pa bi i to mogao biti razlog što se srpski kralj papira zanima za ovu kultnu hrvatsku tvrtku, čije bi dijelove mogao i preprodati. Pila se okrenula naopako, panično nam prepričavaju radnici Kraša, naglašavajući da Šaranović sada po Hrvatskoj namjerava raditi ono što je donedavno po Srbiji radio Todorić koji je kupovao sve što mu je došlo pod ruku, gradeći na taj način vlastiti imperij. Srpski poduzetnik do dijela dionica Kraša već došao je preko tvrtke Kappa Star Limited, registrirane na Cipru, gdje je i sam prijavljen. Šaranović je odlučio postati većinski dioničar Kraša, što bi ga, s obzirom na to da je vlasnik Crvenke i Babinija, učinilo ne samo kraljem papira nego i kraljem slatkiša, kako na srpskom području, tako i u cijeloj regiji.

Iza Šaranovića stoji misteriozni fond

Objedinjavanjem konditorskih tvrtki, Šaranović će nastojati plasirati svoje proizvode na europsko tržište, a preuzimanjem Kraša, vrata Europe otvaraju mu se sama od sebe. Radnici podsjećaju kako je Kraš prije desetak godina diktirao pravila ove tržišne igre, jer je od Šaranovića namjeravao kupiti Jaffu. Sada pak Šaranović, čiji radnici u Srbiji imaju plaću od oko 300 eura, preko Kraša ima namjeru pokoriti hrvatsko, regionalno i europsko tržište. Dakako, on u ovoj priči nije solo igrač, iza njega stoji misteriozni fond Mid Europa koji je i prije Marici Vidaković i braći Pivac nudio da otkupi njihove udjele u Krašu, a dokle seže njihov interes, govori podatak da su svojedobno kupili većinske udjele u najvećoj pekarskoj kompaniji Mlinaru, najavljujući širenje na hrvatske tvrtke.

Preuzme li doista Šaranović hrvatsku tvornicu slatkiša, Kraš se može smatrati pokojnim, kažu naši sugovornici, podsjećajući da je riječ o partneru Miroslava Miškovića koji je karijeru gradio u vladi Slobodana Miloševića. Mišković je, uz to, duboko povezan s ruskim tajkunima, a vrijedi spomenuti da iza ovog srpskog milijardera stoji Delta Holding koji ima tendenciju svoje poslovanje proširiti po Hrvatskoj, preuzimajući tvrtke iz bivšeg Agrokora, današnje Fortenove. Da je tandem Mišković-Šaranović zainteresiran za hrvatsko tržište govori i činjenica da se družina iz Delte svojedobno vrzmala oko zagrebačkog hotela Esplanade. Njima, svjedoče naši sugovornici, nije zanimljiv samo Kraš i tvrtke koje su činile Agrokor, zanima ih i ulaganje u turizam i energetiku, a vjeruje se da ni u tome nisu usamljeni – navodno iza njih stoje Rusi kojima je Hrvatska platforma za ulazak na europsko tržište. Šaranovićev partner Mišković svojedobno je šurovao i s Todorićem, s kojim je namjeravao preuzeti Mercator te stvoriti regionalnog trgovačkog diva, ali taj mu plan nije uspio.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.