(Video) Najveća zračna bitka Miga-21

Autor: Admin

.

U počast slavnom Migu-21 koji napušta Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i prepušta mjesto novoj generaciji borbenih zrakoplova, u više priloga pokušat  ćemo prikazati najznačajnije bojeve i zračne bitke u kojima je u svojoj dugoj karijeri sudjelovao.

Nakon teksta o prvoj zračnoj pobjedi Miga-21, objavljujemo priču, o zacijelo najvećoj zračnoj bitci koju je taj zrakoplov vodio – bitci za el-Mansourah,  koja je na malom prostoru egipatskog neba iznad  delte Nila vođena tijekom 4. arapsko-izraelskog rata 1973. godine.  Bitka za el- Mansourah trajala je svega  53 minute, a u njoj je istovremeno sudjelovala masa od oko  180 egipatskih i izraelskih zrakoplova. Na izraelskoj  strani borili  su se zrakoplovi tipa F-4E Phantom i A-4 Skyhawk,  a na egipatskoj strani samo  Migovi-21 tada suvremene verzije MF.

Ratna sudbina  Miga-21 gotovo uvijek je bila ratovanje protiv tehnološki i brojčano nadmoćnijeg protivnika. Tako je bilo za svih arapsko-izraelskih ratova, vjetnamskoga rata,  kada se borio sa najsuvremenijim američkim borbenim zrakoplovima, iračko-iranskoga rata, kada je protiv njega ratovao čak i moćni F-14 Tomcat, zaljevskih ratova i kasnijih bliskoistočnih ratnih sukoba. Stoga je, nerijetko, njegova pobjeda bila u samoj činjenici opstanka na nebu  i prisiljavanja  neprijatelja na odustanak od njegovih planiranih borbenih ciljeva.

Četvrti arapsko-izraelski rat počeo je istovremenim napadom više  arapaskih država, predvođenih Egiptom i Sirijom, na izraelske položaje na okupiranim dijelovima  arapskog teritorija, egipatskog Sinaja i  sirijskog Golana, kao i na sam Izrael. Rat je počeo dana 6. listopada 1973. godine, kada su nakon teške topničke i zračne pripreme  egipatske i sirijske snage probile izraelske obrambene crte na obje fronte. Egipatska 2. i 3. armija uspjele su prijeći Sueski kanal, probiti utvrđenu izraelsku obrambenu liniju Bar-Lev i prodrijeti desetak kilometara u dubinu Sinaja. Za razliku od predhodnih ratova, izraelsko zrakoplovstvo nije uspjelo u samom startu rata uništiti protivničke zračne snage jer je naletjelo na organiziranu protuzračnu obranu sačinjenu od sovjetskih raketnih sustava S-125 (SAM-3), S-75 Dvina i Volhov (SAM-2 ) i tada potpuno novih i nepoznatih sustava 2K12 Kub (SAM-6). Izraelsko zrakoplovstvo nije uspjelo ostvariti zračnu nadmoć i izbaciti iz igre egipatsko zrakoplovstvo i protuzračnu obranu,  pa stoga nisu bili u mogućnosti pružati punu potporu svojim trupama na zemlji.

Okosnicu  zrakoplovne komponente egipatske protuzračne obrane činili su Migovi-21 MF,  a postrojba u kojoj su bili koncentrirani elitni piloti s potpuno novim zrakoplovima koji su još uvijek bili obojani u kamuflažu  sovjetskih zračnih snaga (boja pijeska s tamnozelenim mrljama)  bio je 104. Air Wing (pukovnija),  koji je u svom sastavu imao tri eskadrile Migova-21MF. Dvije eskadrile su bile raspoređene u velikoj bazi el-Mansourah,  a jedna eskadrila u bazi Tanta. Tijekom početnih dana rata izraelsko zrakoplovstvo pokušalo je u više navrata iznenadnim napadima uništiti baze i zrakoplove 104. Winga, prije svega bazu el-Mansourah,   ali to nisu uspjeli zbog guste i učinkovite vatre raketnih sustava zemlja-zrak. Pokušaji napada na el-Mansourah dana 7.9. i 12. listopada, rezultirali  su  velikim izraelskim gubicima od strane  protuzračne obrane. Izraelci su službeno priznali, da su samo dana 7. listopada u pokušaju eliminacije udarnog dijela egipatskog zrakoplovstva i njihovih baza izgubili 22 borbena zrakoplova.

Kako je izraelsko vrhovno zapovjedništvo nakon odbacivanja sirijskih snaga na početne pozicije na Golanu planiralo izvršiti protunapad  i na sinajskom bojištu, nikako nisu mogli izbjeći potrebu probijanja i uništenja egipatske protuzračne obrane, uključno i zrakoplovnu komponentu sačinjenu od Migova-21.




Izraelci su planirali,  a kasnije i proveli, protunapad na slabom spoju između egipatske 2. i  3. armije, nakon čega su proširili mostobran, prešli na drugu stranu Sueskog kanala u egipatsku pozadinu i postupno opkolili s leđa 3. armiju, što je stvorilo preduvjete za pregovore o prekidu vatre. Egipat je u pričuvi imao još samo 1. armiju, stacioniranu u zoni Kaira.  Napadi na egipatske zračne baze, stoga su, zbog potrebe realizacije izraelskih planova protuudara,  nastavljeni unatoč ranijim gubitcima.  Izraelsko ratno zrakoplovstvo, po četvrti put,  14. listopada pokušalo je uništiti bazu i zrakoplove Mig-21 stacionirane u zračnim bazama el-Mansourah, Tanta i Salihiyah. Primarni cilj je bila baza el-Mansourah. Za taj posljednji izraelski napad angažirano je oko 120 zrakoplova F-4 Phantom i A-4 Skyhawk, kojima su se suprotstavila 62 egipatska Miga-21. Cijela ta masa zrakoplova našla  se je vrlo brzo u  kaotičnoj  bliskoj borbi koja je trajala ukupno 53 minute. Prema opisu egipatskih pilota  koji su sudjelovali u borbi, u pojedinim trenucima se činilo da svakog egipatskog Miga-21 proganja jedan izraelski zrakoplov , kojemu je pak iza leđa drugi egipatski Mig-21  koji ga pokušava srušiti.

Zapovjedništvo egipatskog zrakoplovstva i protuzračne obrane, predvođene zrakoplovnim maršalom Hosnijem  Mubarakom,  koji je kasnije postao egipatski predsjednik , predvidjelo je taktiku izraelskoga napada i od samog početka bitke uspjelo parirati odgovarajućim protumjerama. Izraelski plan predviđao je tri uzastopna  zračna napada. Prvi val trebao je udariti prema bazi el- Mansourah,  izazvati podizanje egipatskih Migova i služeči kao mamac privući ih na sebe, uvući u blisku zračnu borbu i po mogućnosti ih što više uništiti. Zrakoplovi drugoga vala napada trebali su potom udariti po zemaljskim sustavima protuzračne obrane koji  su branili bazu  el-Mansourah, prije svega po položajima protuzrakoplovnih raketa,  kako bi oslobodili put trećem valu izraelskog zrakoplovnog udara koji je trebao potpuno uništiti bazu ili je barem onesposobiti za duže vrijeme i uništiti zrakoplove koji bi se zatekli na tlu.

Dana 14. listopada u 15:15 sati stožer egipatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane obaviješten je kako su radarski sustavi zračnog promatranja uočili dolazak 20 izraelskih zrakoplova, najvjerojatnije tipa Phantom, iz smijera Sredozemnog mora, koji su se kretali prema području delte Nila. Zapovjednik egipatskog zrakoplovstva, maršal Hosni  Mubarak,  izdao je zapovijed zapovjedniku 104. Winga generalu Ahmadu Abd al-Rahmanu Nasru, da podigne 16 Migova -21, njima stvori zaštitini kišobran iznad baze i da ne poduzima ništa drugo. Umjesto da krenu u presretanje dolazećih izraelskih borbenih zrakoplova, egipatski Migovi-21 kružili su iznad svoje zračne baze. Kada je zapovjednik prvog vala izraelskog napada shvatio kako nije uspio odigrati ulogu mamca i odvući egipatske Migove od baze, vratio se je istim putem kojim je došao, nakon što su njegovi zrakoplovi neko vrijeme u širokim krugovima kružili oko egipatkse baze i egipatskih Migova koji su je štitili.




Oko 15:30 sati uočeno je približavanje novih  60 izraelskih zrakoplova iz tri različita smijera. Mubarak je tada izdao zapovijed  za presretanje, a general Ahmed Nasr je 16 svojih Migova-21 koji su već bili u zraku poslao u smijeru neprijatelja. Njihova je uloga bila napadati sve tri izraelske dolazeće formacije s ciljem njihova razbijanja  i prisiljavanja na odbacivanje dodatnih rezervoara goriva i tereta  bombi kojima su trebali djelovati po ciljevima na zemlji kako bi se mogli upustiti u blisku borbu sa  Migovima-21. Odmah potom podignuto je još 16 Migova-21 iz baze el- Mansourah, zajedno s još 8 iz baze Tanta. U 15:38 sati uočen je još jedan val od 16 izraelskih zrakoplova koji su letjeli na ekstremno maloj visini, dolazeći  iz smijera mora. Stoga je u zrak podignuto još 8 Migova-21 iz baze el-Mansourah i 8 Migova -21 iz zračne baze Abu Hamad.

Ubrzo se rasplamsala  iznimno žestoka dog-fight bitka, u kojoj je u istom trenutku sudjelovalo 62 Miga-21 i oko 160 Phantoma i Skyhawka – dakle, u kulminaciji bitke na nebu se u međusobnoj bliskoj borbi našlo oko 180 borbenih zrakoplova. U 15:52 sati egipatski radari su primjetili dolazak još 60 Phantoma i Skyhawka, također iz pravca mora, koji su letjeli na vrlo maloj visini. To je bio teći val izraelskog napada koji je trebao dovršiti ono što nije uspio drugi val i potpuno devastirati egipatske zračne baze i Migove-21. Egipatsko zapovjedništvo, stoga je, iz baze Inshas podiglo još 8 Migova-21. U trenutku kada se  taj treći val izraelskih zrakoplova približio selu Dekernes, 20 km istočno od el-Mansourah, naletio je na zračni kaos u kojem su se desetci zrakoplova međusobno proganjali. Kada je izraelski drugi val, shvativši kako ne može izvršiti zadaću, krenuo u smijeru istoka, i zapovjednik trećeg vala shvatio je kako su predhodni napadi propali jer je u zraku bilo previše egipatskih zrakoplova, daleko više nego što bi ih bilo da su raniji napadi uspjeli. Stoga je donio  pravilnu odluku i također se povukao u smijeru mora. Posljednji izraelski zrakoplov napustio je egipatski zračni prostor u 16:8 sati. Velika bitka za el-Mansourah bila je završena. Unatoč tehnološkoj i brojčanoj nadmoći neprijatelja, egipatski Migovi-21 uspjeli su preživjeti i obraniti svoje zračne baze. Baza el-Mansourah pretrpjela je oštećenja, prije svega na poletno-sletnoj stazi, koja su vrlo brzo kasnije popravljena, ali se zbog njih dio egipatskih Migova-21 koji su tijekom bitke ostali bez goriva nije mogao sigurno prizemljiti, pa su ih piloti napuštali katapultirajući  se, kako bi preživjeli.

Egipatska strana tvrdila je da je za vrijeme  trajanja bitke srušila 17 izraelskih zrakoplova i priznala gubitak 6 Migova-21 MF, od čega je neprijatelj srušio tri, dva su se srušila zbog nestanka goriva,  a jedan se srušio nakon što je uletio u  krhotine nastale eksplozijom Phantoma koji je svojim topovima uništio. Njime je upravljao pukovnik Mohamed Adoub koji je uspio preživjeti.  Izraelska strana je, dakako, tvrdila da je tijekom bitke izgubila samo dva zrakoplova.

Kako god bilo jedno je sigurno – izraelski napad na ključne egipatske zrakoplovne baze i elitne zrakoplovne postrojbe naoružane Migovima – 21MF nije postigao svoje ciljeve. Migovi- 21 uspješno su se oduprli nadmoćnom protivniku i s obzirom na tehničku i brojčanu nadmoć izraelske strane može se reći da je Mig-21, u najvećoj bitki u kojoj je ikada sudjelovao – odnio pobjedu.

 

 

 

 
Source: Geopol

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.