(Video) dr. sc. Jadranka Polović: GEOPOLITIKA NOVOG HLADNOG RATA (2)

Autor: Admin

.

Nedavno obraćanje ruskog predsjednika Vladimira Putina ruskom parlamentu u kojem je predstavio najnovije strateško oružje, mogućnosti njegovog dosega, i sve zajedno „ilustrirao“ filmskim prilozima, ostalo je bez konstruktivnog odgovora, odnosno ozbiljne analitike Sjedinjenih Država i NATO saveznika. Iako se radi o vrlo ozbiljnom strateškom preokretu, SAD su informacije o novom ruskom naoružanju, koje će znatno ograničiti stalna nastojanja Washingtona za ostvarenjem jednostrane vojne dominacije nad Moskvom i ucjene iste svojom prednošću prvog udara, smjestile u područje propagande i Putinove predizborne kampanje. Bez sluha za promijenjeno međunarodno okružje, američka „duboka država“ i dalje ostaje potpuno uvjerena u mit o američkoj nuklearnoj superiornosti, kao i američkoj izuzetnosti (exceptionalism) zbog čega ne želi prihvatiti novu realnost međunarodnih odnosa u kojoj postoje ograničenja za unilateralizam SAD-a. Navedeni su mitovi duboko ukorijenjeni u američkoj kolektivnoj psihi, a ideje Manifest Destinyija i sudbinske „misije“ Sjedinjenih Država, i nakon dva stoljeća, neodvojivi su dio nacionalnog identiteta Amerikanaca.

S druge strane, europske zemlje, kao saveznice NATO-a, povećavaju svoje proračunske izdatke za obranu kako bi pratile ritam koji im nameće Amerika, odnosno sudjeluju u iluziji ili obmani neokonzervativaca prema kojoj bi američka vojna moć mogla natjerati Rusiju na prihvaćanje američkog vodstva. Iako je Trumpova vanjskopolitička strategija „America First“ trebala predstavljati snažan otklon od dosadašnje američke liberalno – intervencionističke prakse, na neki način i od vilsonijanskih načela kojim su sve posthladnoratovske administracije opravdavale vlastiti idejni, vrijednosni imperijalizam, „neokonsi“ (neokonzervativni ideolozi, kreatori američke posthladnoratovske politike) su se pokazali znatno moćnijima u nastojanjima sprječavanja predsjednika Trumpa u normalizaciji odnosa s Rusijom.

Već od 2014.g., SAD-e i Rusija nalaze se u svojevrsnom ratu koji je do sada bio najvećim dijelom informativni, a u kojem su prijetnje američkoj nacionalnoj sigurnosti i interesima vrlo često konstruirane uz pomoć izmišljenog diskursa i narativa. Uz snažnu proturusku propagandu, uvedene međunarodne sankcije koje su u međuvremenu i nekoliko puta proširene, „rat“ su podigle na gospodarsku razinu, a situacija s Krimom, Donbasom, kao i ulazak Rusije u sirijski sukob, dodale su mu i vojnu dimenziju.

Posthladnoratovska američka utrka u naoružanju započela je unilateralnim povlačenjem Sjedinjenih Država, 2002.g. iz Sporazuma o ograničenju protubalističkih sustava (ABM, 1972), nakon čega je, kako navodi Willijam Engdahl. (https://standard.rs/2018/03/07/gem-set-i-mec-za-rusiju/), uslijedila kampanja uvlačenja zemalja istočne Europe u NATO, sponzoriranje državnog udara i građanskog rata u Ukrajini i razmiještanje raketnih obrambenih sustava u Poljskoj, Rumunjskoj, Južnoj Koreji i Japanu. Rusija se time našla na „nišanu“ – okružena  prstenom raketnih štitova, a kao što je Putin naveo u svom govoru, američki globalni raketni štit čini i pet krstarica i 30 razarača koji su pozicionirani u blizini ruskih granica. Sjedinjene Države već godinama nekontrolirano povećavaju broj protubalističkih raketa i stvaraju nove lansirne lokacije. Tako je američka strategija anakonde, odnosno zaokruživanja prostora Euroazije na kojem dominiraju dvije sile u usponu – Rusija i Kina, realizirana kroz razmještaj raketnih štitova, ali i kroz pravce političko–ekonomsko–vojnog širenja NATO-a i Europske unije prema Istoku.

Odluka predsjednika Putina da prikaže najnoviju rusku vojnu tehnologiju uistinu nije predizborni trik. Bio je to jasan odgovor na Govor o stanju nacije iz siječnja 2018.g. koji je održao predsjednik Trump, kao i na potom objavljenu publikaciju „Pregled nuklearnog stanja 2018.g“. Kao što navodi Engdahl, Trumpov dokument NPR 2018 predstavlja radikalnu promjenu u odnosu na ranije administracije, budući da odbacuje model uzajamnog sigurnosnog uništenja – MAD (Mutual Assured Destruction), zahtijeva nuklearnu modernizaciju, a nova je američka doktrina utemeljena na nadmetanju i konfrontaciji.

U svom govoru, Putin je naglasio kako je još od 2004.g. upozoravao Zapad da se ne približava ruskim granicama, predlagao suradnju i dogovor. Iako je još tada objavio da Rusija može napraviti nove moćne rakete, SAD i NATO „nisu vjerovali i pogrešno su procijenili naše mogućnosti“. Poručio je Zapadu da su uzaludni pokušaji da se sankcijama zaustavi razvoj Rusije i još je jednom pozvao na dijalog. Naime, temelj ruskog razvoja je razvijena znanost i obrazovanje, Rusija raspolaže moćnim potencijalom – visoko tehnološki razvijenom vojskom. Video prezentacija s proba lansiranja najmoćnije rakete na svijetu „Sarmat“ koja će uskoro zamijeniti rakete „Vojvoda“ koje zapadnjaci od milja zovu „sotona“, pokazala je kako nova raketa nema ograničenja po dometu, moćnija je od NATO-vih sustava PRO i gađa bilo koji cilj na zemlji. Ono što je posebno zapanjujuće je činjenica kako interkontinentalna balistička raketa Sarmat može ugroziti teritorij SAD-a upravo preko južnog pola jer su Sjedinjene Države iz tog smjera potpuno nezaštićene. Snimak podvodnih moćnih raketa pokazao je kako će uskoro ploviti „ubojice brodova i nosača aviona“. Prikazan je i let avionskog raketnog kompleksa koji svojim manevrima može zaobići sve sisteme PRO-a. Sva ispitivanja (trajala su dugi niz godina) su uspješno završena, kompleks je već od prosinca stacioniran u zračnim bazama ruskog Južnog vojnog okruga.




Putin je rekao da Rusija raspolaže raketnim strateškim kompleksom s navođenim blokom „avangard“ koji razvija ogromne brzine, leti kao vatrena lopta, njegova je temperatura na površini od 1600 do 2000 stupnjeva C, deset je puta brža od zvuka. Manje detaljno je govorio o najnovijem laserskom kompleksu kojim već raspolaže ruska vojska – to što ste vidjeli nije sve što imamo ali je za sada dovoljno, završio je ruski predsjednik.

Ruska poruka američkim vladajućim elitama, unatoč viđenim „borbenim prezentacijama“, zapravo je bila vrlo jednostavna – unatoč sankcijama, dramatičnim padom cijena energije, Rusija nije i neće tehnološki zaostajati, razvoj ove nove generacije oružanih sustava jasan je pokazatelj fundamentalnih istraživanja u Rusiji u sferama nano-tehnologije i umjetne inteligencije. Rusija je pronašla i implementirala asimetričan odgovor koji cijeli američki ABM sustav čini beskorisnim i zastarjelim. Britanska novinska agencija Routers, navodi, kako se radi o jednom od njegovih najborbenijih govora, koji je sadržavao vrlo izravno upozorenje prema kojem će napad na bilo kojeg saveznika Moskve biti viđen kao napad na samu Rusiju, i da će na takav mogući napad biti odgovoreno.

Postalo je sasvim jasno kako je Rusija u ovom trenutku nedvojbeno nuklearno nadmoćna u odnosu na Sjedinjene Države. Ipak, Putin nije pokazao niti teritorijalne, niti hegemonističke ambicije, kao ni namjeru za napad na bilo koju zemlju. Novo oružje tek je nužan odgovor na čvrsto odbijanje Zapada za prihvaćanje suradnje s Rusijom, i namjeru da ovu veliku euroazijsku zemlju, u srcu „Heartlanda“ okruži vojnim bazama i ABM sustavima. Naime, svi napori Washingtona da izolira Rusiju sankcijama i propagandom, zapravo su propali, budući da je rusko novo oružje SAD / NATO pristup učinilo nedjelotvornim s vojnog aspekta.




Putin je još jednom pozvao na dijalog i ponudio Zapadu „maslinovu grančicu“: „Zainteresirani smo za konstruktivne odnose sa Sjedinjenim Državama i Europskom unijom i očekujemo kako će prevladati zdrav razum i da će naši partneri odabrati pravednu i ravnopravnu suradnju.“ Putinova je poruka upućena i europskim čelnicima koji bi trebali prestati podržavati američku rusofobiju i uvidjeti uzaludnost održavanja politike zastrašivanja utemeljene na neupitnoj premisi američke nuklearne superiornosti. Sigurno je tek kako Rusija ne planira rat, Rusiji treba mir za rješavanje njezinih brojnih unutarnjih problema koji su trenutno prilično zanemareni.

Poslije svega, ostaje otvoreno pitanje – hoće li ova „filmska“ poruka, nakon koje postaje nejasno mogu li se Sjedinjene Države još uvijek kvalificirati kao supersila, postati podloga za obnovljeni dijalog ili će ovaj govor samo pojačati hladni rat. Unatoč svemu, Rusija će se zasigurno suočiti s dvije nepremostive prepreke: američkim vojnoindustrijskim kompleksom kojem će Putinov govor zasigurno poslužiti kao izlika za još veći vojni proračun. Naime, vojno – sigurnosni kompleks institucionaliziran je u svakoj američkoj državi. Radi se o velikom poslodavcu, ali i izvoru ogromnih donacija koje se proslijeđuju demokratima ili republikancima tijekom političkih kampanja. Stoga je gotovo nemoguće očekivati da će se senatori ili kongresmeni oduprijeti takvim odlukama.

S druge strane, američki je establishment još uvijek bezgranično uronjen u vjeru o „američkoj izuzetnosti“ i ne želi prihvatiti situaciju u kojoj postoje ograničenja za unilateralizam SAD-a. Mit o američkoj nuklearnoj superiornosti duboko je ukorijenjen u američkoj kolektivnoj psihi, postao je neodvojivi dio nacionalnog identiteta, zbog čega vojno-industrijski kompleks samo trlja ruke. „Ruska prijetnja“ je sasvim dostatno opravdanje za 1000 milijardi dolara godišnjeg proračuna. Ove su se dvije prepreke pokazale dovoljno moćnima za sprječavanje predsjednika Trumpa u normalizaciji odnosa s Rusijom (vidjeti Putin’s State of the Union, Paul Craig Roberts, Institute for Political Economy, March,1, 2018)

Odgovor Sjedinjenih Država i dalje je nerazuman – samo dan nakon, Donald Trump objavio je kako još godinu dana ostavlja na snazi proturuske sankcije uvedene zbog građanskog rata na istoku Ukrajine. Za američki establishment, Rusija u kontekstu Ukrajine „predstavlja izvanredno veliku prijetnju interesima nacionalne sigurnosti i vanjskoj politici SAD-a, zbog čega će se oko Rusije postaviti dodatnih 400 proturaketa. Ova je odluka, nesumnjivo, potencijalni čimbenik daljnjeg zaoštravanja. Utrka će se nastaviti, budući da američki politički sustav, kao i američko gospodarstvo, u potpunosti ovise o ratnom stanju. Moguće je pokretanje nove napetosti u Ukrajini, kao i daljnje provokacije u Siriji, Balkan je uvijek u „igri“. Američki vojnoindustrijski kompleks i dalje će nastaviti s proizvodnjom ogromnih količina „beskorisnog oružaja“, dok će prateći političari i dalje razvijati histeriju o ruskoj prijetnji. Urušavanje gospodarstva, infrastrukture, ali i američkog društva u kojem sve više jačaju sociopolitičke napetosti, na žalost, ostat će na marginama interesa i republikanaca i demokrata. ABM sustav obećavajući je za američki vojno industrijski kompleks, međutim, bilo bi za očekivati da američka administracija sjedne s Rusima za stol i istraži razumne načine za postizanje zajedničkog sporazuma o ograničenju prvog udara. Sve što smo vidjeli u ruskoj prezentaciji, zapravo nije sve. Popis novih oružja, zasigurno, uključuje nove podmornice, nove zrakoplove, nova oklopna vozila, nove topničke sustave, ali ono što je presudno i daleko najvažniji čimbenik ruske spremnosti za suočavanje je moral, disciplina, obuka i odlučnost ruske vojske, što je snažno ilustrirano i nedavno u Siriji, i što je u svom govoru naglasio i sam Putin.

S druge strane, Rusija će sigurno nastaviti svoju borbu sa sankcijama, držeći se relativno pasivne i izbjegavajuće pozicije u mogućim konfliktnim situacijama koje će „neokonsi“ uvijek tumačiti kao znak slabosti. Naime, Rusija pred sobom ima vrlo uski put – izbjegavati izravan vojni sukob sa SAD-om, dok istovremeno treba slati signale koji bi spriječili Ameriku da njihovo pasivno djelovanje protumači kao znak slabosti. Ruski cilj je sasvim jasan – postupan i miran raspad američke dominacije, zamjena unipolarnog svijeta kojim vlada jedan hegemon višepolarnim, u kojem će postojati suverene zemlje i međunarodno pravo. Stoga su svi nasilni ishodi zapravo nepoželjni, strpljivost i fokus daleko su važniji za budućnost planete od brzih reakcija. Putinov govor od 1. ožujka jedan je od povijesno važnih koraka, međutim, takvih će biti još mnogo prije nego što se američke administracije probude iz svog sna i shvate različitost i multipolarnost svijeta u kojem živimo (http://thesaker.is/newly-revealed-russian-weapons-systems-political-implications/).

Putin’s State of the Union, Paul Craig Roberts, Institute for Political Economy, March,1, 2018

https://www.youtube.com/watch?v=YhZbWkkbQlA

dr. sc. Jadranka Polović: GEOPOLITIKA NOVOG HLADNOG RATA (1)

Source: Geopol

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.