Turska povukla sve svoje zlatne pričuve iz SAD-a

Autor: Admin

.

Turska Središnja banka je tijekom 2017.g. povukla sve svoje zalihe zlata iz američkog Federalnog rezervnog sustava, gdje su se nalazile na čuvanju – piše turski medij Hürriyet.

Turska je donjela odluku o smanjenju količine zlatnih poluga koje se čuvaju u SAD-u nakon pogoršanja odnosa s tom državom po nizu bilateralnih i regionalnih pitanja. Turska je u SAD-u čuvla 28,7 tona zlata.

Povlačenje turskih zlatnih poluga potvrđeno je u travanjskom izvješću turske Središnje banke. U grafu o zlatnim pričuvama za 2016. g. označen je broj od 28689 kilograma, a u grafu za 2017.g. samo je precrtana linija. Turska Središnja banka državne zalihe zlata procjenjuje na 564,6 tona ($20 milijardi).

Povučeno zlato iz SAD-a dijelom je vraćeno u Tursku, a dijelom je razmješteno na čuvanje u Europi, prije svega u Središnjoj banci Velike Britanije i u Švicarskoj.

Ovoj vijesti možemo pridodati i onu jučerašnju, prema kojoj Turska i Iran startaju s plaćanjem međusobne robne razmjene u svojim nacionalnim valutama tj. izbacuju dolar i euro kao sredstvo plaćanja u međusobnim trgovinskim ugovorima.
Source: Geopol




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.