fbpx

Turska: kupit ćemo ruske S-400 neovisno o mogućim sankcijama SAD-a

Autor: Admin

.

Turska agencija Anadolu objavila je u utorak intervju s turskim predsjednikom vijeća za vojnu industriju Ismailom Demirom, u kojem je on izjavio, kako će Rusija Turskoj isporučiti raketne sustave S-400 u dogovorenom roku.

„Realizacija sporazuma nastavlja se u skladu s prethodnim dogovorima“, kazao je Demir.


Također je prokomentirao informaciju o mogućem uvođenju američkih sankcija u slučaju da Turska kupi S-400. Kazao je kako je Ankara upoznata s takvim priopćenjima ali da su vođe Turske i Rusije usvojili jasnu odluku, zbog čega takve sankcije na nju neće utjecati.

„To nisu dječje igre, da bismo danas govorili jedno a sutra drugo. Drukčija varijanta razvoja stanja proturječila bi načelima države i štetila vojno-industrijskom kompleksu. … Krajnje je važno usvajati samostalne odluke i provoditi politiku u skladu s interesima naše zemlje. Očekujem kako turski saveznici neće miješati jedno pitanje s drugim i da će ocjenjivati stanje oslanjajući se na zdravi razum“, kazao je Demir.

Podsjećamo: u prosincu su, u Ankari, ruski i turski predstavnici potpisali kreditni sporazum o isporukama S-400 Turskoj . Ankara će kupiti dvije baterije tog PRO i PZO sustava, koje će biti opsluživane turskim vojnim kadrovima. Dvije strane također su se dogovorile o tehnološkoj suradnji u toj sferi, koja se odnosi na razvoj proizvodnje raketnih sustava u Turskoj.

Takvim potezima Ankare Washington je vrlo nezadovoljan i nedavno je Turskoj ponudio alternativne raketne sustave „u skladu sa standardima Sjeveroatlantskog saveza“. Prije desetak dana pomoćnik državnog tajnika SAD-a Wess Mitchell, izjavio je, kako kupnja ruskog sustava S-400 može negativno utjecati na isporuke američkih lovaca 5. generacije F-35 Turskoj.

 
Source: Geopol
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.