Trump zaprijetio Kini novim carinama

Autor: Admin

.

Nakon što su Sjedinjene Države i Kina proteklih dana razmijenile međusobne optužbe i jedna drugoj uvele carine na robe u vrijednosti od 50 milijardi dolara godišnje na svakoj strani, sinoć je američki predsjednik Donald Trump najavio nove stroge carinske mjere protiv te zemlje, čak do 100 milijardi dolara. Izjavio je kako je Washington spreman na takav korak zbog „nepoštenog kineskog odgovora“.

„SAD su spremne na daljnje rasprave o potpori našoj privrženosti slobodnoj, pravednoj trgovini i zaštiti tehnologije i intelektualnog vlasništva američkih tvrtki i američkog naroda“, kazao je Trump. Također je naložio ministru poljoprivrede, da uz potporu drugih članova administracije „iskoristi svoje široke ovlasti za realizaciju plana o zaštiti naših farmera i poljoprivrednih interesa“.

Podsjećamo: predsjednik SAD-a je krajem ožujka potpisao memorandum „O borbi protiv ekonomske agresije Kine“. Taj je dokument usvojen nakon u kolovozu prošle godine pokrenute istrage protiv kineske vlade zbog kršenja intelektualnog vlasništva nad američkim proizvodima, i omogućuje jednostrano uvođenje ograničenja na uvoz kineske robe.

Prije nekoliko dana Washington je, kao prvi korak protukineskih mjera, objavio spisak od 1300 kineskih proizvoda na koje se mogu primjeniti američke carine, a Kina je već idući dan odgovorila, objavivši 234 američka proizvoda na koje će uvesti carine (između ostalog, na uvoz automobila, soje i td.). SAD tim potezima nastoji smanjiti golemi trgovinski deficit s Kinom, a Peking najavljuje kako se ne boji trgovinskog rata i pri tom američke poteze naziva protekcionizmom te poziva članice WTO-a da mu se pridruže u osudi SAD-a.

Također treba naglasiti kako sve ove carinske mjere s jedne i druge strane još uvjek nisu stupile na snagu, što će ovisiti o uspjehu pregovora dviju strana koji su u tijeku.

Jučer je, u intervjuu za Fox News, Larry Kudlow, šef nacionalnog ekonomskog vijeća u Bijeloj kući, izjavio, kako Sjedinjene Države računaju na kinesko povlačenje u trgovinskom sukobu s SAD-om, a da on osobno misli „kako ćemo se dogovoriti“.




Ta je izjava na tragu promišljanja Geopolitika.newsa i naših prethodno iznesenih stavova po toj problematici, kada smo jasno kazali kako je pokretanje  trgovinskog rata prepuno nepoznanica u smislu posljedica koje mogu proizvesti, tj. da su rizici po obje strane preveliki, a da se ne bi bilo mudrije dogovoriti. A taj će dogovor, vjerojatno, ići na štetu nekih trećih zemalja iz kojih Kina sada uvozi određene robe koje bi u tom slučaju mogla uvoziti iz SAD-a.

Američke carine mogu pokrenuti lančanu reakciju




Source: Geopol

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.