fbpx

SIRIJSKA VOJSKA PROBILA OBRUČ OKO ALEPPA!

Autor: Zoran Meter

Iako je početkom godine većina svjetskih analitičara brojila zadnje dane Assadovoj službenoj vojsci i njemu osobno, aktivnim ulaskom Rusije, Irana i Hezbollaha na teren stanje se dramatično promijenilo.

Današnje ratne vijesti iz Sirije počinjemo s informacijom o tome, kako je sirijska vojska uz potporu ruskog zrakoplovstva nastavila prodor prema položajima islamističkih boraca jugo-zapadno od velikog grada Aleppa (grad je pod nadzorom vladinih snaga), u predjelu naselja Sabikia i Al-Hamra.

U ponedjeljak je Assadova vojska, uz potporu postrojbi libanonskog Hezbollaha uspjela probiti obranu Sabikie i zauzeti to naselje, pri čemu je ubijeno 15 islamističkih boraca.

Intenzivne borbe vode se na širokoj fronti od Han-Tumana do južne trase kod Kafr-Abeda. Islamističke snage, prema njihovim izvorima, izjavljuju kako su konačno, uz pomoć američkih protutenkovskih sustava TOW, uspjeli uništiti dva oklopna vozila vladinih snaga. Ti su sustavi u prošli petak bacani padobranima iz američkih transportnih zrakoplova, kada je ukupno izbačeno 50 tona vojne opreme.


I dok je jugo-zapadno od Aleppa sirijska vojska probila obruč islamista, na jugo-istočnom smjeru, djelovanje sirijske vojske je zaustavljeno.

Jučer smo detaljnije izvijestili o započetoj akciji sirijske vojske u širem području glavnog grada Damaska. Ista se nastavlja i dalje u prigradskom naselju Jobar koji je već nekoliko godina pod nadzorom islamista. Žestoke borbe vode se doslovno za svaku ulicu i svaki stan tamošnjih zgrada koje su povezane podzemnim hodnicima, a što otežava čišćenje.

Sam Jobar je do početka rata imao oko 300 tisuća stanovnika ali ih je u međuvremenu većina napustila svoje domove, netko se uputivši u Damask, a netko u Europu.

Taj je grad nekada bio malo židovsko naselje, a kako je ono raslo, teritorijalno se približilo Damasku na svega 2 kilometra od njegovog starog dijela.

Ratna djelovanja u Jobaru započela su 2012. godine, a gradom su ovladali islamisti koji su odmah potom i srušili tamošnju drevnu sinagogu, po predaji izgrađenu još u starozavjetno doba i poznatoj po tome, da se u njoj navodno skrivao i sam prorok Ilija.

Grad danas nadziru uglavnom postrojbe „Jabhat An-Nusre“ (sirijskog krila Al-Qaide). Upravo je ta teroristička grupacija, uz „Islamsku državu“, glavni vojni protivnik aktualne sirijske vlasti u čitavoj Siriji, a sve su ostale grupacije u usporedbi s njima minorne.
U Jobaru se sada nalazi oko pet i pol tisuća islamističkih boraca, dobro motiviranih i uvježbanih.

Sirijska vojska kali se u ratu

Iako je početkom godine većina svjetskih analitičara brojila zadnje dane Assadovoj službenoj vojsci i njemu osobno, aktivnim ulaskom Rusije, Irana i Hezbollaha na teren stanje se dramatično promijenilo. Ruskim naoružanjem osnažena i moralno ojačana, sirijska vojska danas predstavlja daleko najorganiziraniju i vojno-tehnički najsnažniju vojnu silu na sirijskom prostoru. Kardinalna izmjena operativnog, taktičkog i strateškog djelovanja koordiniranog iz zajedničkog informacijsko-koordinacijskog središta u Bagdadu, uz paralelno sve snažnije djelovanje iračke vojske na postrojbe „Islamske države“ na njihovom teritoriju, uzdiže vjerojatnost potpune pobjede sirijske vojske na realnu razinu, uz uvjet da očuva svoju sadašnju brojnost. Ako do toga na kraju i dođe, velika je šansa i za obnovu Sirije kao teritorijalno cjelovite države (uz novi unutarnji decentralizirani ustroj kao rezultat unutarnjeg političkog dogovora sa ili bez Assada u budućnosti) u njezinim prijašnjim granicama, a do „jučer“ otpisivana sirijska vojska postat će jedna od najjačih arapskih vojski – prekaljenoj u višegodišnjim ratnim operacijama.
Rusija i Egipat dogovaraju se oko „Mistrala“

Nakon jednogodišnje pravne zavrzlame nastale nakon francuske zabrane isporuka dvaju nosača helikoptera tipa „Mistral“ ruskom naručitelju (nakon izbijanja ukrajinskog sukoba), i nakon nedavnog dogovora i isplate novčane kompenzacije Rusiji zbog neispunjenja ugovora, Francuska je konačno odahnula. Naime, 10. listopada Pariz i Kiro potpisali su ugovor o kupnji dvaju Rusiji neisporučenih nosača od strane egipatske države. Isporuka Egiptu bit će obavljena u ljeto 2016. godine.

Odmah nakon potpisivanja ugovora, Egipat je s Rusijom započeo pregovore o kupnji i ugradnji onih elemenata u nosačima helikoptera koji su bili predodređeni ruskim vojno-tehničkim standardima tj. prilagođeni ugradnji njihove opreme. Bez ruskih sustava na tim brodovima, oni zapravo predstavljaju „šuplju konzervu“.

Eventualni ugovor Kaira i Moskve procjenjuje se na više od milijardu dolara, a u sebi bi, između ostalog, sadržavao i kupnju helikoptera koje su Rusi prethodno modificirali za baziranje na tim istim nosačima. Egipat je već ranije od Rusije naručio 50 helikoptera Ka-52.

Ovu informaciju iznosim u smislu egipatske namjere korištenja tih dvaju brodova u borbi protiv islamskog terorizma, tj. oružanih grupacija „Islamske države“ koje ugrožavaju i sam Egipat, posebice poluotok Sinaj. Navedeni nosači helikoptera su vrlo mobilni (za razliku od golemih nosača zrakoplova) i brzi te se njihova namjena želi koristiti od granice s libijskim teritorijalnim vodama protiv ugroza od plovila tamošnjih islamističkih grupacija, duž Sueskog kanala i kroz Crveno more, skroz do jemenskih teritorijalnih voda. Ionako respektabilna i velika egipatska vojska time će nedvojbeno dodatno dobiti na snazi i ugledu u arapskom svijetu, gdje se ta država iznova želi pozicionirati kao njihov predvodnik.

Iako pojedini analitičari smatraju kako su ova dva broda Egiptu potpuno nepotrebna s obzirom na njihovu veličinu i manevarski prostor te relativno malo egipatsko obalno područje, ovaj potez Kaira možemo tumačiti i kao protusilu ili uspostavu ravnoteže prema jačanju iranskih vojnih i pomorskih snaga, koje se očekuje nakon ukidanja sankcija toj državi početkom iduće godine.

Uzdizanje rusko-egipatskih odnosa na stratešku razinu, bez obzira na slične ruske odnose s Teheranom, potvrđuje i u praksi riječi ruskog predsjednika Putina kako ta zemlja, bez obzira na ulazak u sirijski ratni sukob, ne čini razliku između sunitskih i šijtskih muslimana već samo „normalne“ i terorističke“ politike, ma od koga ona dolazila. A ta pozicija odgovara i Kairu i Teheranu.

Talibani oštetili američki zrakoplov

Stanje u Afganistanu svakim se danom sve više pogoršava. Talibanske postrojbe oštetile su američki zrakoplov F-16 na istoku zemlje (informaciju je u ponedjeljak objavila francuska agencija AFP). Incident se dogodio 13. listopada u regiji Paktia čiji je veliki dio pod nadzorom talibanskih vlasti.

Zrakoplov je pretrpio veliku štetu ali se uspio prizemljiti u bazu, a prethodno je bio prinuđen izbaciti raketu „zrak-zemlja“ i dvije gravitacijske bombe. Radi se o zrakoplovu novije modifikacije, vrijednosti oko 100 milijuna dolara, prenosi navedena agencija.

Nakon zaoštravanja stanja u Afganistanu, predsjednik Obama bio je primoran ostaviti manji dio svoje vojske u iznosu od pet i pol tisuća vojnika u toj zemlji (prije svega u Kabulu) i nakon isteka 2016. godine. Međutim, to ni blizu nije dovoljno za borbu protiv sve snažnijih talibana ali i „Islamske države“ koje prijete prodorom u Središnju Aziju pod ruskom zonom utjecaja. Zbog takvog razvoja stanja predsjednik Putin je prije nekoliko dana u Astani dogovorio s članicama ZND-a formiranje zajedničkih postrojbi u slučaju zaoštravanja stanja u Afganistanu, s kojim graniče tri od ukupnog broja zemalja članica te organizacije (Tadžikistan, Uzbekistan i Turkmenistan). Taj dogovor znači kako u slučaju potrebe, ruski vojnici mogu doći na granicu s Afganistanom gdje se još uvijek nalaze NATO-postrojbe koje se postupno izvlače iz zemlje.

Američki neokonzervativci udaraju po Obami

Američki medijski gigant Fox News (pod kontrolom tvrde linije Republikanske stranke), ugostio je nekoliko svojih analitičara koji su se redom obrušivali na „kukavičku“ politiku predsjednika Obame u odnosu na Rusiju i Kinu. Njegovo „mahanje bijelom zastavom“ samo je dalo podstreka predsjednicima Rusije i Kine za njihovu „agresivnu politiku“, a oni Obamu „smatraju kukavicom“ – samo su neke od vrlo oštrih kritika upućenih prema aktualnom američkom predsjedniku.

Međutim, Foxovi analitičari (ne)svjesno griješe i to u potpunosti. Analizom Obaminog dvostrukog predsjedovanja SAD-om vrlo lako to možemo i dokazati. Nakon predizbornih obećanja o povlačenju vojske iz Iraka i Afganistana (prvotno je ispunio) i dobivanja Nobelove nagrade za mir a da još nije niti zagrijao fotelju u Ovalnom uredu, Obama je američku vanjsku politiku radikalizirao do krajnjih granica kao niti jedan predsjednik do sada.

Započeo je rat u Libiji (doduše, bez kopnenih postrojbi), a nakon toga je želio vojno intervenirati i u Siriji zbog Assadovog „prelaska crvene linije“, tj. „uporabe kemijskog oružja“, a što je spriječila Moskva, uskočivši diplomatski s inicijativom o izvlačenju sveg kemijskog naoružanja iz sirijskih skladišta).

Obamina administracija također je krenula u operacionalizaciju gotovo dva desetljeća pripremanog „projekta Ukrajina“ i svela svoje odnose s Rusijom na razinu hladnoratovskih. Pokazivanje diplomatskih (sankcije) i vojnih (vojne vježbe u „ruskom dvorištu“ baltičkog i crnomorskog akvatorija i zračnog prostora uz povremene incidentne situacije kroz međusobne bliske susrete) mišića te gomilanje vojnih efektiva, osnutak zapovjednih središta i PRO sustava duž zapadne ruske granice, i više su nego jasan dokaz da američka politika ne vodi „kukavičku“ i defanzivnu politiku kako tvrde Foxovi analitičari, već upravo suprotno. Radi se o najagresivnijoj američkoj politici od završetka Hladnog rata i prema Rusiji i prema Kini.

Što bi to navedeni analitičari htjeli? Koji korak američka politika može još poduzeti a da bi bila „manje kukavička“? Odgovor je samo jedan – množenje incidenata i konačno uvlačenje u totalni rat s Rusijom i Kinom. Apsurd protu-Obamine politike u smislu kritiziranja za kukavičluk upravo je to – apsurd – i to jedino u svrhu tamošnje predizborne kampanje ili, ne daj Bože, dovođenja na razinu donošenja strateških odluka onih usijanih glava iz redova neokonzervativaca koji su izgubili vezu s realnom politikom i racionalnošću uopće i sve svoje uloge stavljaju u očuvanje američke globalne dominacije pod svaku cijenu.

Autor:Zoran Meter
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.