fbpx

Sirijska vojska pokrenula napad na posljednji okupirani grad u Istočnoj Guti – Dumu

Autor: Admin

.

Nakon što je proteklih tjedana uspješnim sporazumima s islamističkim snagama u Istočnoj Guti sirijska vojska bez borbe uspjela osloboditi više od 95% teritorija te pobunjeničke enklave, smještene u neposrednoj blizini glavnog grada Damaska, pod nadzorom islamističkih snaga ostao je još samo grad Duma. Kroz ovotjedne uspješne  pregovore s proturskom islamističkom organizacijom „Feilah al-Rahman“ raspoređenoj u tom gradu, njihovi su borci sa svojim obiteljima autobusima prebačeni na sjever Sirije, u grad Jarablus, koji je pod nadzorom turskih snaga i u sastavu tzv. sigurnosne zone uspostavljene tijekom vojne operacije „Štit Eufrata“, pokrenute u ljeto 2016.g.

Međutim druga, prosaudijska islamistička organizacija „Jeish al-Islam“, u gradu Dumi doživjela je raskol pa je jedan dio njezinih boraca pristao na dogovor s Damaskom i evakuiran je s obiteljima na sjever Sirije, dok je „tvrda“ linija odbila napustiti grad. Štoviše, sinoć su njezini borci prekršili sporazum sa sirijskom vojskom o primirju, sklopljen uz posredništvo ruske strane, te su  počeli pucnjavu po uspostavljenom koridoru za izvlačenje civila iz grada, ali i raketama napali samo središte Damaska, kojom prilikom je poginulo pet civila, a još ih je 30 ranjeno.


Upravo je to bio jasan signal boraca „Jeish al-Islama“ kako ne pristaju na polaganje oružja, oslobađanje zatočenih osoba i amnestiju od strane sirijske vlade. Zbog toga je jutros sirijska vojska počela vojnu operaciju  za oslobađanje Dume (info:sirijska agencija SANA). U napadu na uporišta te islamističke organizacije sudjeluje sirijsko zrakoplovstvo i topništvo.

 

Source: Geopol

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.