fbpx
+ AAA -

SAD prijeti sankcijama europskim zemljama zbog projekta „Sjeverni tok-2“

Autor: Admin

Sjedinjene Države upozorile su europske zemlje, kako protiv njih mogu biti uvedene sankcije ukoliko nastave suradnju s Rusijom glede izgradnje podvodnog plinovoda „Sjeverni tok-2“, usmjerenog na povećanje isporuka ruskog plina Zapadnoj Europi.

Glasnogovornica Stete Departmenta Heather Nauert upozorila je europske države, kako Zakon o suprostavljanju protivnicima Amerike posredstvom sankcija (CAATSA), usvojen prošlo ljeto od strane Kongresa (predsjednik Trump ga je potpisao 2. kolovoza), omogućuje uvođenje sankcija protiv tvrtki koje investiraju u ruske projekte usmjerene na izvoz energenata.


„Mi smo jasno dali do znanja, kako tvrtke, koje rade u ruskom sektoru povezanom s izgradnjom izvoznih plinovoda, mogu biti izvrgnute sankcijama sukladno tom Zakonu. Kao što mnogi znaju, mi smo protiv projekta „Sjeverni tok-2“. Mi smatramo, kako će „Sjeverni tok-2“ u cijelosti potkopati europsku energetsku sigurnost i stabilnost. On će dati Rusiji još jedan instrument pritiska na europske države, poglavito na takve zemlje kakva je Ukrajina. Mi smo već vidjeli da je Rusija zatvarala plinovod u sred zime… Mi smatramo, kako je to jednostavno nepravilno“, izjavila je Nauert na konferenciji za novinare.

Sandra Oudkirk, zamjenica pomoćnika državnog tajnika za energetsku diplomaciju, ranije je izjavila, kako je rizik uvođenja sankcija prema bilo kojoj tvrtci koja radi u sektoru povezanom s ruskim izvoznim plinovodima povećan, neovisno o tome što te sankcije nisu bile uvedene u kolovozu prošle godine. Također je kazala, kako je u geopolitičkom planu projekt „Sjeverni tok-2“ „loša ideja“. Sjedinjene Države Rusiju ne smatraju „posebno pouzdanim dostavljačem“, a plinovod „daje nestabilnost“ za Europu, kazala je Oudkirk i dodala, kako on predstavlja novu „infrastrukturnu generaciju ovisnosti o Rusiji, kao glavnog, ako ne i jedinog izvora plina za većinu država“.

Grupacija od 39 kongresmena iz obiju glavnih američkih političkih stranaka, pozvala je ministra financija Stevena Mnuchina na primjenu zakona CAATSA, kako bi se blokirala izgradnja plinovoda „Sjeverni tok-2“. „Mi smo zabrinuti glede nastavka izgradnje plinovoda „Sjeverni tok-2“, kojim će se prirodni plin isporučivati iz Rusije u Njemačku. Mi istupamo protiv „Sjevernog toka-2“ i pozivamo administraciju na korištenje svih instrumenata koji su joj na raspolaganju, kako bi zaustavila njegovu izgradnju“, navedeno je u pismu kongresmena.
Source: Geopol

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.