fbpx
+ AAA -

Rusija smanjila vojni proračun u 2017. g., a NATO povećao

Autor: Admin

Stockholmski međunarodni istraživački institut za MIR (SIPRI) izvjestio je kako je Rusija smanjila vojne rashode u 2017. godini. U usporedbi s 2016.g. smanjenje je iznosilo 20% – 66,3 milijardi dolara. Radi se o smanjenju od čak 13,9 milijardi dolara.

Kao jedan od razloga navode se gospodarski problemi koje ta zemlja ima od 2014.g., iako se naglašava i to, da modernizacija oružanih snaga i dalje ostaje  prioritet Rusije.


Što se tiče Zapadne i Srednje Europe vojni rashodi se, obratno, povećavaju. „Mnoge zemlje – članice NATO saveza, dogovorile su se povećati svoje vojne rashode. Ukupni vojni rashodi svih 29 članica NATO-a dosegnuli su 900 milijardi dolara u 2017.g., što čini 52% svjetskih rashoda“, stoji u izvješću SIPRI-ja o tome, kako je Europa odgovorila na „rusku ugrozu“.

Pri tom je, također, navedeno, kako su Sjedinjene Države zemlja s najvećim vojnim rashodima na svijetu. U 2017.g. oni su iznosili 610 milijardi dolara.

 
Source: Geopol

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.