fbpx
Getty Images

Raketni napad na Siriju: iluzija Zapadne moći

Autor: Admin

.

Prije raščlambe događaja vezanih uz jutrošnji napad američko-britansko-francuske vojne koalicije na Siriju, poradi smirivanja strasti i umirivanja javnosti zbog eventualnog vojnog sukoba SAD-a i Rusije, najprije želimo izvjestiti kako su nekoliko dana uoči ovog napada na radnom stolu američkog predsjednika Donalda Trumpa bile dvije varijante vojnog odgovora prema sirijskoj vladi, promptno i bez provedene istrage optuženoj za uporabu kemijskog oružja: jednokratni i ograničeni, i masivni i višednevni. Prvu varijantu, kao manje riskantan algoritam djelovanja, protežirao je sam Pentagon, a štoviše, u toj je varijanti predlagana i predaja karti nanošenja udara ruskoj strani.

Dakle, racio (ratio), kao jedini način djelovanja, suprotno iracionalnoj političkoj retorici velikog dijela američkog političkog establišmenta, ponajprije onog unutar Kongresa, itekako je prisutan unutar vojnih stručnjaka Pentagona, koji djeluju daleko izvan „svjetala pozornice“ i pažljivo osluškuju i pravilno procjenjuju signale koji se odašilju s ruske strane, o čemu je Geopolitika.news više puta govorila.


I drugo, što u uvodu želimo reći, jučerašnja kritička analiza našeg glavnog urednika Zorana Metera unificiranih stavova hrvatskih analitičkih stručnjaka koji su preksinoć  gostovali u HTV-ovoj emisiji „Otvoreno“ i inzistirali na tezi kako rata u Siriji neće biti i da je „sutra samo još jedan novi dan“ (njegova je kritika izazvala „razočarenje“ pojedinih gostiju te emisije, iako nam nije jasno zašto, jer se iznova, po tko zna koji put pokazalo kako je Zoran Meter bio u pravu i jučer i u svojim prijašnjim analizama u kojima je ukazivao kako će do američkog napada na Siriju morati doći, ali u obujmu, intenzitetu i vremenu u kojem se oni oko toga  dogovore s ruskom stranom), pokazala se ispravnom. U toj je emisiji jedino analitičarka Geopolitika.newsa dr. sc. Jadranka Polović u svojoj zaključnoj riječi pravilno izjavila kako o miru nema riječi i da se mi već nalazimo u Trećem svjetskom ratu, kao i to, da SAD na Bliskom istoku razbijanjem nekad snažnih država i „feudalizacijom“ prostora  nastoji prekrojiti tu regiju prema svojim interesima.

Toliko u uvodu, a sada donosimo presijek dosadašnjih ključnih događaja vezanih uz napad na Siriju:

U subotu u jutro, 14. travnja, u vremenu od 02:42 do 04:10 sati, koalicijske snage SAD-a, Velike Britanije i Francuske izvršile su raketni napad na objekte vojne i državne infrastrukture u Siriji, a u napadu je lansirano više od 100 krstarećih raketa klasa „zrak-zemlja“. O napadu je, u svom obraćanju naciji izvjestio američki predsjednik Donald Trump, a naknadno ga je potvrdila i britanska premijerka Theresa May.

O samim posljedicama napada bit će više govora naknadno, a prve procjene nastalih šteta različito se interpretiraju, ovisno s koje strane dolaze, i kreću se od velikog uspjeha i kažnjavanja „režima u Damasku“, do negiranja bilo kakvog važnijeg nanošenja šteta. Kao što se i očekivalo, nakon napada na Siriju nastupilo je vrijeme političkih izjava iz različitih djelova svijeta, kao i oštre retorike između Rusije i zemalja koje su sudjelovale u jutrošnjem napadu – optužbi SAD-a protiv Assada i Moskve koja stoji iza njega i protuoptužbi Rusije za anglo-američko kršenje međunarodnog prava i td. Međutim, razvidno je kako mnoge zemlje EU upravo u ovim trenutcima pozivaju na smirivanje stanja (Belgija, Njemačka, Italija) i riješavanje sirijskog problema putem pregovora uz neizostavno učešće Rusije.

Što se tiče izjava ruske strane, moramo izvjestiti o medijskoj konferenciji operativnog zapovjednika glavnog stožera ruske vojske generala Sergeya Rudskoya, koji je kazao kako su sirijska sredstva PZO uspješno uništila 71 krstareću raketu od 103 koliko ih je bilo lansirano od strane SAD-a, Velike Britanije i Francuske.  Radilo se o raketama „Tomahawk“, kao i vođenim zrakoplovnim bombama GBU-38 lansiranim sa zrakoplova B-1B. Zrakoplovi F-15 i F-16 uporabili su rakete „zrak-zemlja“, a britanski „Tornado“ lansirao je 8 raketa Scalp EG. Glavninu sirijskih sredstava PZO čine sustavi sovjetske proizvodnje S-125, S-200, „Buk“, „Kvadrat“ i „Osa“, koji su uspješno odbili  zračna i pomorska sredstava napada, kazao je ruski general, dodavši, kako je oborena 71 raketa i da prema dosadašnjim izvješćima žrtava među civilima i vojnicima nije bilo, što sve skupa smatra uspjehom sirijske vojske, koja je „visoko učinkovita i obučena od strane naših instruktora“. Kazao je kako je Rusija u prošlih godinu i pol dana u potpunosti uspostavila sirijski sustav PZO i nastavlja ga usavršavati. Pri tom je dodao i slijedeće: „Prije nekoliko godina, poštivajući volju pojedinih naših zapadnih partnera, mi smo odustali od isporuka Siriji PZO sustava S-300. S obzirom na ovo što se dogodilo smatram mogućim vratiti se razmatranju toga pitanja – i ne samo u odnosu prema Siriji, već i drugih zemalja.“

Ruski general kazao je kako su ruska sredstva PZO stavljena u bojevo dežurstvo, a lovački zrakoplovi provode dežurstvo u zraku. Izjavio je kako krstareće rakete nisu ispaljivane u zonu djelovanja ruske PZO, ali da su ti sustavi obrane, stacionirani na bazama Hmeymim i Tartus, nadzirali svako lansiranje raketa, kako njihovih morskih tako i zračnih nositelja od strane SAD-a i Velike Britanije. Sudjelovanje francuskog zrakoplovstva nije evidentirano, a osim spomenutih zrakoplova nad akvatorijem Sredozemnog mora, u napadu su sudjelovali i brodovi američke flote USS Monterey i USS Laboon iz akvatorija Crvenog mora. Strateški bombarderi B-1B izvodili su napade nad sirijskim teritorijem u zoni At-Tanf na jugu zemlje, u blizini tromeđe s Irakom i Jordanom. Ciljevi napada bile su i zračne baze sirijske vojske: na zračnu luku Duwali ispaljene su 4 rakete, a sve su bile uništene; na zračnu bazu Dumeir ispaljeno je 12 raketa, sve su bile uništene; na zračnu bazu Blei lansirano je 18 raketa, sve su bile uništene; na zračnu bazu Shayrat (onu na koju su i prije godinu dana lansirane rakete Tomahawk) lansirano je 12 raketa, sve su bile uništene, a zračne luke nisu uništene, kazao je ruski general Rudskoy. Od 9 raketa ispaljenih na napuštenu zračnu bazu Mezze, uništeno je njih 5, a od 16 raketa ispaljenih na zračnu luku Homs, uništeno ih je 13. 30 raketa sudjelovalo je u napadu na objekte u zoni naselja Barz i Jaramani, od kojih je uništeno 7. Ti objekti koji kao imaju vezu s tzv. vojnim kenijskim programom Damaska, djelomično su uništeni, kazao je ruski general, pri čemu je dodao kako se oni odavno ne koriste, te u njima nije bilo ni ljudi ni opreme.“Trenutačno stanje u Damasku i drugim naseljenim mjestima u Siriji ocjenjujemo mirnim“, zaključio je ruski general.
Pentagon:

Na nedavno održanoj izvanrednoj konferenciji za medije američkog Pentagona,  ministar obrane, James Mattis, kazao je kako sirijski predsjednik Bashar Assad nije bio cilj raketnog napada oružanih snaga SAD-a, Velike Britanije i Francuske. „Ciljevi su birani isključivo kako bi se oslabila sposobnost sirijskog vojnog stroja za proizvodnju kemijskog oružja. Želje za proširenjem tog spiska ciljeva nije bilo“, kazao je general Mattis.

Turska:
Kao i uvjek po pitanju Sirije, s velikim se zanimanjem prati stav turskog državnog vrha. Tako je Ankara pozdravila napad zapadnog trojca na Siriju, priopćeno je u tamošnjem MVP-u. U njegovoj izjavi je navedeno kako su raketni napadi „pojava savijesti čovječanstva“. Međutim, također je razvidno i to, da je Turska ne samo odbila neposredno sudjelovanje u tom napadu, već je odbila za nj dati dozvolu korištenja njezinog zračnog prostora.

Za sada bismo s ovim završili. Naravno, još će biti puno govora o ovom napadu, njegovom uspjehu ili neuspjehu, ovisno s kojeg kuta se na dugogodišnji sirijski sukob promatra. Dodali bismo ipak, kao mjeru opreza i slijedeću konstataciju: napad je odbijen ali nema jamstva kako poslje njega ne može uslijediti i drugi, još snažniji. Iako je to manje izvjesna opcija, u današnjem svijetu, kada više ne funkcioniraju ključni mehanizmi zaštite međunarodne sigurnosti, a međunarodno pravo se tumači kako kome odgovara, uglavnom s pozicije sile, više se ništa ne može niti smije isključiti.

O tome svjedoči i vijest kako je ruski predsjednik Vladimir Putin upravo sazvao izvanredno zasijedanje Vijeća sigurnosti UN-a. Očekivati kako će se tom polju pronaći zajednički jezik ravno je nuli. Dogovor između Zapada i Rusije moguće je postići samo na jedan način: neposrednim razgovorom Trump-Putin. Ostalo je igrokaz za javnost.

Zoran Meter: Osvrt na sinoćnju emisiju „Otvoreno“, o američko-ruskim odnosima: beskrvnost, izostanak polemike i ključnih informacija

 
Source: Geopol

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.