Prijeti i europski protekcionizam: EU prvi put kritizira kineski „Put svile“

Autor: Admin

.

Vlade država članica Europske unije vide ugrozu po interese EU u slučaju realizacije kineskog gospodarskog projekta „Jedan pojas-jedan put“ zbog promicanja kineskih interesa i širenja njihovog ekonomskog utjecaja.

Prema informacijama njemačkog medija Handelsblatt, 27 od 28 veleposlanika država EU u Kini sačinili su izvješće, u kojem se kritizira kineski projekt – kolokvijalno nazvan „Put svle“. Prema mišljenju veleposlanika, projekt navodno sadrži „ugrozu međunarodnih pravila o transparentnosti“, a također, omogućuje realizaciju „strategije Pekinga o raskolu EU“. U članku njemačkog medija spominju se i suprotne izjave, koje govore, kako je kineski projekt najveći međunarodni program još od američkog Maršalovog plana, pokrenutog nakon Drugog svjetskog rata.

Kineski projekt “Put svile”

U izvješću veleposlanika EU također se navodi  kako Kina u prvom redu teži proširenju svojih ciljeva pri oživotvorenju ovog projekta: „Kineska inicijativa usmjerena je na riješenje unutarnjih problema, poput smanjenja viška proizvodnje, osvajanje novih izvoznih tržišta i osiguranje pristupa rudnim bogatstvima.“

U slučaju objave ovog dokumenta, radit će se o prvoj službenoj izjavi ovakvog tipa od strane članica EU, koje ranije nisu istupale sa sličnom kritikom u odnosu na kineski mega-projekt.




Ranije su se pojavljivale izjave pojedinih zapadnih analitičara o tome, da je pokretanje Maršalovog plana bilo usmjereno u prvom redu na osiguranje američkih ciljeva u vidu učvršćenja Europe kao permanentne američke sfere utjecaja i osiguranja nazočnosti američkih tvrtki na europskom tržištu.

Podsjećamo: u svom velikom intervjuu od 17. ožujka ove godine, naš analitičar Zoran Meter predvidio je upravo ovakav razvoj događaja i poteza EU, upozorivši na njihove posljedice, kazavši slijedeće: „… Međutim, i EU će, vjerojatno, već do kraja godine usvojiti svoje protekcionističke mjere kroz sadašnji prijedlog zakona o ograničavanju kineskih investicija, gdje će briselski birokrati moći vetom blokirati one kineske investicije za koje  procijene kako štete nacionalnim interesima EU. Kinezi su već sada većinski dioničari mnogih velikih europskih tvrtki ali i niskovrijednih dionica i tržišta nekratnina. Oni su od nedavno većinski dioničari i ponosa njemačke automobilske industrije Daimlera, a kupili su i najpoznatijeg njemačkog proizvođača industrijskih robota, tvrtku Kuka AG i td. Zato ovdje upozoravam vlade balkanskih i srednjo i istočnoeuropskih članica EU, koje se toliko nadaju financijskoj koristi od kineskog projekta „Jedan pojas-jedan put“, da će im Bruxelless svima vrlo brzo pokazati tko je „gazda u kući“ i koliki je njihov stvarni suverenitet. Taj će se protekcionistički zakon u praksi primjenjivati ne samo prema Kini, već, prema potrebi, i SAD-u, kao i Rusiji. Ali, dok su se prema Rusiji sankcije i mogle pravdati ukrajinskom krizom, Kina s njom nema nikakve veze, niti je ona anektirala Krim. Međutim neovisno o tome, i prema Kini se postupno uvode identične sankcije kroz pripremane protekcionističke zakone. Dakle, Zapadne mantre o slobodnoj globalnoj trgovini, slobodi kretanja kapitala i investicija, polako će otići u ropotarnicu prošlosti, a svatko će od globalnih igrača oko sebe početi kopati rovove, primarno polazeći od zaštite svojih nacionalnih interesa.“

Intervju sa Zoranom Meterom: EUROPSKA SOCIJAL-DEMOKRACIJA MRTVA; SVIJET JE NA PRAGU NOVE ERE!




 

 

 
Source: Geopol

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.