fbpx
+ AAA -

Kuvajt zatražio hitnu sjednicu VS zbog pogibije više od 50 Palestinaca

Autor: Admin

Kuvajt je za utorak, 15. svibnja, zatražio održavanje izvanrednog zasijedanja Vijeća sigurnosti UN-a zbog eskalacije nasilja na granici između pojasa Gaze i Izraela, i pogibije više od 50 Palestinaca, uz više od 1200 ranjenih.

Teško je vjerovati kako će VS uspjeti usvojiti zajedničku rezoluciju zbog očekivanog ulaganja veta od strane SAD-a, o čemu svjedoči i prethodno zasijedanje VS iz travnja ove godine, nakon eskalacije sukoba na istom prostoru, kada se nije uspio postići zajednički dogovor oko završnog dokumenta. U sadašnjem kuvajtskom projektu rezolucije predlaže se izražavanje „zabrinutosti“ u svezi pogibije ljudi u vrijeme masovnih prosvijeda i zahtijeva se provedba „nezavisne i transparentne istrage“ ponašanja svih sudionika sukoba.


Podsjećamo: ponedjeljak, 14. svibnja,  postao je najsmrtonosniji dan za stanovnike pojasa Gaze od vremena završetka rata na tom području u ljeto 2014.g. Tijekom palestinskih prosvijeda na granici s Izraelom, u kojima je, prema podatcima izraelskih snaga sigurnosti sudjelovalo više od 35 tisuća osoba, poginulo je više od 50 stanovnika pojasa Gaze, uz više od tisuću ranjenih.

Istodobno s prosvjedima, jučer je u Jeruzalemu održana svečanost otvaranja američkog veleposlanstva u Izraelu, što je izazvalo još veći gnjev palestinskih prosvjednika, okupljenih na tradicionalnom „Maršu povratka“ – organiziranom u čast sjećanja na 70. godišnjicu „Naqbe“ („Dan nacionalne katastrofe“), kako Palestinci nazivaju početak njihovog protjerivanja s prostora Palestine, nakon uspostave države Izrael 1948.g. Obilježavanje tog događaja traje oko mjesec i pol dana, a završava u utorak, 15. svibnja, kada se očekuje kulminacija prosvjeda i masovni marš Palestinaca uz granicu Gaze i Izraela.

Izraelske snage sigurnosti proglasile su teritorij uz pojas Gaze i Izraela „zatvorenom vojnom zonom“, a približavanje prosvjednika toj zoni sprječava se uporabom vatrenog oružja s izraelske strane. Prema verziji službenog Tel Aviva, većina poginulih u jučerašnjim neredima bili su pripadnici Hamasa, koji se smatra i organizatorom tih prosvjeda.
Source: Geopol

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.