Kineski odgovor: carine na 106 vrsta roba iz SAD-a

Autor: Admin

.

Kina prihvaća američki izazov i uvodi carine od 25% na 106 vrsta američkih roba, uključno i soju, automobile i kemikalije, izvjestio je CCTV.

Datum stupanja na snagu novih carina bit će objavljen kasnije. Kinesko Ministarstvo trgovine izvjestilo je kako će se carine odnositi na uvoz američke robe u iznosu od 50 milijardi dolara godišnje.

Na otvaranju američkih burzi u srijedu, 4. travnja, indeksi su nastavili pad jer je novo zaoštravanje trgovinske napetosti između dvaju mega-gospodarstava utjecalo na ponašanje investitora, priopćio je MarketWatch.

Fjučers Dow Jones Industrial Average pao je za 389 bodova, ili za 1,6%. Fjučers S&P 500 spustio se za 35,70 boda, ili za 1,4%. Ugovori Nasdaq-100 sniženi su za 121,50 bodova, ili 1,9%. Euro je skočio na više od 1,23 dolara.

Najveće gubitke pretrpjele su dionice industrijskih tvrtki. Dionice zrakoplovnog koncerna Boeing Co. pale su za 5,4%. Vrijednosnice proizvođača teških strojeva Caterpillar Inc. pale su za 3,5%.

Istodobno se povećala potražnja za sigurnim aktivima. Fjučersi zlata tako su porasli za 10,20 dolara, ili za 0,8% . Jedna unca zlata sada košta 1347,50 dolara.




Podsjećamo: sinoć su Sjedinjene Države obznanile spisak kineskih roba na iznos od 50 milijardi dolara, na koje se planira uvesti carinu u visini od 25%. To će se odnositi na robe iz različitih sektora: zračno-svemirskog sektora, informacijske tehnologije, strojarstva, robotike i td. Osim visokotehnološke robe, poput satelitskih veza, u spisku se nalaze i razne vrste čelika, medicinske opreme, perilica za suđe, strojevi za čišćenje snijega, pa čak i bacači plamena. Ukupno je u spisak uključeno 1300 poimence nabrojanih vrsta kineskih roba.

Kineski predstavnik u WTO-u je naglasio, kako je američki prijedlog da gubitke od kršenja prava intelektualnog vlasništva nadomjesti na račun carina na kinesku robu – „namjerno i grubo kršenje temeljnih načela WTO-a o nediskriminaciji i carinjenju“. Također je pozvao članice WTO-a na „priključenje Kini u odlučnom suprostavljanju američkom protekcionizmu“.

Kinesko Ministarstvo trgovine u srijedu je najavilo i žurno ulaganje žalbe u WTO u svezi američkih poteza. Ti potezi, navedeno je, nisu povezani s nacionalnom sigurnošću i imaju diskriminacijski karakter te predstavljaju „javno kršenje pravila višestrane trgovine“.




Što se tiče gore navedenog američkog spiska kineskih roba na koje će se primjenjivati carina, on izaziva i određena pitanja glede točnosti provedene istrage od strane nadležnog Američkog trgovinskog predstavništva. Prema informacijama iz otovrenih izvora, SAD u posljednje vrijeme iz Kine nije niti uvozio niz u spisku naznačenih roba, poput „pištolja, oružja, granata, minobacača, mina, haubica“, međutim, oni su, kao i niz drugih roba uključeni u taj spisak na kojem se nalaze robe koje SAD uvozi iz Kine.
Source: Geopol

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.