fbpx
+ AAA -

Kina obećaje „odlučan odgovor“ ukoliko SAD pokrene trgovinski rat

Autor: Admin

Kina ne želi sudjelovati u trgovinskom ratu, ali je spremna zaštititi svoje interese u odnosu na SAD, izjavilo je kinesko Ministarstvo vanjskih poslova.

Prema riječima Hua Chunying, glasnogovornice kineskog MVP, u posljednje vrijeme temi trgovinskih proturječja između SAD-a i niza država pridaje se sve veća pozornost. Peking je ne jednom izrazio svoj „jasni stav po tom pitanju“, kazala je Chunying.


„Kina ne želi sudjelovati u trgovinskim ratovima, ali, ukoliko nas netko primora sudjelovati u takvom „ratu“, mi se nećemo prestrašiti i nećemo se skrivati, a ukoliko SAD poduzme mjere koje štete našim interesima, mi ćemo obvezno poduzeti odlučne odgovore, kako bi u potpunosti zaštitili naša zakonita prava i interese“, naglasila je glasnogovornica kineskog MVP.

Također je izjavila, kako je 40 godina suradnje SAD-a i Kine omogućilo izgradnju najvećeg tržišta i velikog broja radnih mijesta.

„Ukoliko SAD ne bi imao koristi iz gospodarske suradnje s Kinom, tada trgovina između Kine i SAD-a ne bi mogla postići toliko brzi rast“, kazala je Chunying. Države „moraju otvoriti jedna drugoj svoja tržišta, proširiti suradnju umjesto vođenja trgovinskih ratova ili primoravanja nekoga na prodaju ili kupnju bilo čega“.

Podsjećamo: američki predsjednik Donald Trump je u ožujku potpisao dokument o uvođenju carina na uvoz čelika i aluminija u iznosu od 25%, odnosno 10%. Pri tom je Washington objavio kako se te mjere neće odnositi na Kanadu, Meksiko i neke druge zemlje, ukoliko one uvjere SAD-e, kako njihovi proizvodi „više ne ugrožavaju nacionalnu sigurnost“ Sjedinjenih Država. Ta je odluka izazvala val kritika od strane Europske unije, Kanade i Kine, ali i unutar SAD-a, zbog mogućeg početka trgovinskog rata. Više od 40 gospodarskih udruga i saveza, koje predstavljaju interese različitih američkih tvrtki, zamolilo  je administraciju odložiti uvođenje carina na kineske robe, jer će, po njihovom mišljenju, nove carine negativno utjecati u prvom redu na unutarnje američko tržište.

Počinje trgovinski rat: Trump objavio uvođenje carina na uvoz čelika i aluminija
 
Source: Geopol

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.