IRAN ISPORUČIO HEZBOLLAHU PROTUZRAKOPLOVNE RAKETE ‘MISAGH-1’

Autor: Zoran Meter

Pojedini analitičari, naime, smatraju kako SAD posljednjih tjedana u tom akvatooriju podižu razinu napetosti i provokacija, kao upozorenje Kini da se suzdrži od aktivnog učešća u sirijskoj i široj bliskoistočnoj krizi.

Možda djeluje čudno ali današnji sirijski Dnevnik započinjemo jednom viješću iz sasvim drugog dijela svijeta. Riječ je o Južno-kineskom moru i najnovijim američko-kineskim napetostima. Pojedini analitičari, naime, smatraju kako SAD posljednjih tjedana u tom akvatooriju podižu razinu napetosti i provokacija, kao upozorenje Kini da se suzdrži od aktivnog učešća u sirijskoj i široj bliskoistočnoj krizi.

Kina optužuje SAD za povredu teritorijalnog suvereniteta

Nakon vijesti koju je objavio Reuters, o tome da je američki raketni razarač USS Lassen ušao u vode spornog otočja Spratly u Južno-kineskom moru, glasnogovornik Pentagona Bill Urban potvrdio je informaciju o manevrima navedenog razarača u tom moru, naglasivši kako se radi o rutinskim akcijama u skladu s međunarodnim pravom.

Prije toga je glasnogovornica kineskog MVP izjavila kako je američki razarač nezakonito i bez dozvole kineskih vlasti ušao u kineske teritorijalne vode blizu otoka Nansha (kako Kinezi nazivaju otočje Spratly). Isti čin predstavlja ugrozu regionalnom miru i sigurnosti, kaže se u kineskom MVP. Pritom je glasnogovornica odbila komentirati mogućnost vojnog odgovora kineske vojske na američke postupke.

Međutim, maloprije se oglasilo i kinesko Ministarstvo obrane s priopćenjem u kojem se navodi, kako je „volja kineske vojske glede zaštite državne sigurnosti nepokolebljiva“. Kina će, kaže se dalje, „primjeniti sve nužne mjere za zaštitu vlastite sigurnosti“ (riječi glasnogovornika navedenog ministarstva objavljene na njihovoj službenoj web stranici).

Napominjemo da se pet država regije spori oko suvereniteta nad istim otočjem, a Kina ga smatra isključivo dijelom svog gospodarskog pojasa i zbog jačanja svog utjecaja, tamo grade dva umjetna otoka.

Bez obzira na najnovije incidente, mislim kako do eskalacije sukoba između dviju velikih država neće doći. Njihovi su odnosi, neovisno o mnoštvu suprostavljenih stavova, ipak dovoljno stabilni i isprepleteni prevelikim gospodarskim interesima da bi ih navedeni incidenti mogli ugroziti. Amerikancima, osim toga, nije u interesu otvaranje nove „fronte“ i na Dalekom Istoku, pored ionako složenog stanja na bliskoistočnom prostoru te njihovih vrlo zategnutih odnosa s Rusijom. Radi se u prvom redu o čistoj demonstraciji sile bez želje za uvlačenjem u sukob.
Sirijska vojska napreduje na Golansku visoravan

Sirijska vojska produžuje svoje napredovanje prema gradu El-Kuneitra u predjelu Golanske visoravni na jugo-zapadu države, blizu granice s Izraelom. Pritom su zauzeli naselje Dagrat al-Kyasara i nanesli velike gubitke džihadističkim postrojbama – njihovoj tehnici i živoj sili, izjavio je brigadni general sirijske vojske Ali Mayhub. Isti navodi kako je vojska osvojila nekoliko dominantnih uzvisina uz granicu s Turskom i da su islamističke snage tamo u rasulu.

Sirijska vojska istodobno nastavlja „čišćenje“ islamista u predgrađima Damaska. General je rekao kako vojska čisti predjele Haraste i Nule u zoni Istočna Guta, u predgrađu glavnog grada, a da je u predgrađu Dariya (Zapadna Guta) u cjelosti uništena postrojba iz terorističke grupacije „Ajnad ash-Sham“.
Što se tiče djelovanja ruskog zrakoplovstva, oni su u 59 uzleta uništili 94 objekta „Islamske države“ u regijama Hama, Idlib, Latakija, Damask i Aleppo, navodi se u ruskom Glavnom stožeru OS.

Rusija može financirati kampanju u Siriji

Današnje izdanje britanskog Financial Timesa analiziralo je mogućnost ruskog financiranja vojne kampanje u Siriji te navelo da, ukoliko Rusija bude produžila sadašnju razinu zračnih napada tijekom ove godine, utrošit će manje od 3 posto sredstava predviđenih za nacionalnu obranu u 2016. godini. To je povezano s manjim gubitcima u odnosu na slične operacije koje izvodi SAD, a također i povećanjem vojnih rashoda koji se u Rusiji provode već 17-u godinu zaredom. Novina se poziva na vlastite podatke, kao i one iz informacijsko-analitičkog centra IHS Jane’s, te navodi procjene dnevne cijene ruske kampanje koja se kreće između 2,3 i 4 milijuna dolara, a što je svega oko desetine troškova koje dnevno imaju SAD u Afganistanu, ili tijekom 14-mjesečne kampanje protiv „Islamske države“.

Diplomacija se zahuktava

Paralelno s intenziviranim ratnim djelovanjima na sirijskom terenu, zahuktala se i međunarodna diplomacija u cilju pronalaska političkog riješenja krize. To je možda i najvažniji moment kojeg je polučila dosadašnja ruska vojna kampanja, čak i u odnosu na njezino efektno uništavanje tamošnje terorističke infrastrukture.

Nakon prekjučerašnjih razgovora američkog državnog tajnika Kerrya i saudijskog kralja Salmana, jučer je kralj razgovarao i s ruskim predsjednikom Putinom o sirijskoj i široj bliskoistočnoj krizi. Obje strane pritom su izrazile i zabrinutost zbog pogoršanja sigurnosnog stanja u Izraelu i Palestini.

Nakon nedavnog sastanka ministara vanjskih poslova Rusije, SAD-a, Turske i Saudijske Arabije u Beču, ruski ministar Lavrov je izjavio kako se raspravljalo i o širem formatu država koje bi, osim spomenutih, trebale sudjelovati u iznalaženju političkog riješenja za Siriju. Naveo je pritom sve stalne članice VS UN-a, možebitno i Njemačku, te još Egipat, Iran, Jordan, Katar i UAE, a mogle bi im se pridružiti i organizacije poput Arapske lige i Organizacija islamske suradnje.

Neovisno (ili možda ovisno) o tome, danas se u Parizu, na poziv tamošnjeg ministra VP, sastaju predstavnici deset zemalja Zapada i Bliskog istoka: Francuske, Velike Britanije, SAD-a, Italije, Njemačke, Saudijske Arabije, UAE, Katara, Turske i Jordana (bez Rusije, Irana, Egipta i Iraka), a razgovarat će se o političkom riješenju sirijskog sukoba.

Odmah upada u oči kako se u stvarnosti radi o već formirana dva suprostavljena politička bloka, od kojih jedna strana (ona američka) očigledno mora dogovoriti i zauzeti jedinstven stav oko toga – koga u Siriji poduprijeti u smislu pozicioniranja u okvire „umjerene oporbe“ Assadovoj vladi?

Tko je umjerena sirijska oporba, danas nitko ne zna

Jučer je službena Moskva izjavila kako su predstavnici Slobodne sirijske vojske bili u ruskom glavnom gradu i razgovarali s tamošnjim predstavnikom za Bliski istok Mihailom Bogdanovom. Isti je izjavio kako navedeni predstavnici gotovo stalno dolaze u Moskvu, a da se ne radi uvijek o istim osobama.

Istodobno je službeni Kairo izjavio kako priprema susret predstavnika Slobodne sirijske vojske i ruske delegacije u Egiptu.

I dok se po svijetu grčevito traži „umjerena sirijska oporba“, kao i predstavnici – više iluzionističke negoli stvarne Slobodne sirijske vojske (o čemu sam više pisao u jučerašnjem Dnevniku), dotle ne miruje ni sam Pentagon. Naime, danas su se u zapadnim medijima pojavile informacije prema kojima Pentagon traži od predsjednika Obame slanje američkih specijalnih postrojbi i instruktora u Siriju i Irak, ili stvaranje zona zabrane letova, ili, kao najmanje realna opcija (zbog potrebe angažiranja minimalno 10 tisuća vojnika), stvaranje tampon zone oko „Islamske države“.

Obama će odluku, kako se navodi u medijima, donjeti tijekom tjedna. U međuvremenu je Pentagon opovrgnuo mogućnost stvaranja zona zabrane letova ali je najavio povećanje zračnih udara koalicijskih snaga. Pritom je ministar obrane Ash Carter izjavio kako SAD neće surađivati s Rusijom u vojnoj kampanji protiv terorista te kako američki vojnici neće dozvoliti Rusiji ometanje djelovanja njihove koalicije u Siriji.

Dakle, rekli bismo: red vojnih udara, red diplomatskih aktivnosti, red političkih izjava prijetećeg karaktera. Poput jedne velike pite, a tko će se na kraju svega ovog oslastiti, danas nitko u svijetu ne može reći.

Iran naoružava Hezbollah

I dok se američko-ruska prepucavanja nastavljaju, čini se kako je Iran počeo djelovati odlučno. Već prije nekoliko dana pojavile su se prve informacije o tome kako je Teheran nezadovoljan, prema njemu, nedostatnim angažmanom ruskih snaga i opsegom njihovih udarnih djelovanja u Siriji. Bilo to točno ili ne, današnja informacija ukazuje da Iran ne sjedi skrštenih ruku i da ne čeka kako će netko sam u njegovo ime osigurati iranske nacionalne interese.

Današnja vijest kaže kako je Iran libanonskom šijtskom pokretu Hezbollah u Siriji isporučio prijenosne protuzračne raketne sustave „Misagh“ prve generacije, dometa do 4 kilometra.

Iranska agencija Tasnim tvrdi kako po vojnim karakteristikama usavršena verzija „Mishag-1“ nadvisuje zapadne analogne sustave, poput američkog „Stingera“ i švedskog „RBS-70“. „Mishag-1“ ima maksimalnu brzinu od 600 m/s, a suvremenija verzija „Mishag-2“ do 850 m/s. Bojeva glava ima masu od 1,42 kg, a realizirano načelo bojevog djelovanja je „gađaj-zaboravi“.

Od početka rata u Siriji prije četiri godine već su se u medijima pojavljivale informacije o iranskoj dostavi Hezbollahu navedenih raketnih sustava, a što je dovodilo do oštrih reakcija Tel Aviva. Međutim, ulaskom Rusije u „igru“ i njezinog koaliranja s Iranom i Irakom po pitanju Sirije, stvari su se dramatično promijenile i te zemlje djelovanje Hezbollaha u Siriji smatraju savezničkim i, što je još važnije, protuterorističkim. Izrael se najviše boji kako Hezbollah navedenim raketama može rušiti njihove građanske i vojne zrakoplove u samom Izraelu.

Pratit ćemo svakako razvoj stanja u svezi ove informacije, poglavito u kontekstu nedavnog traženja protuzračnih raketnih sustava i od strane sirijskih terorističkih grupacija kod svojih bliskoistočnih sponzora ali i prema samom Pentagonu. On se tog koraka boji, upravo iz razloga navedenog od strane Izraela, kada su američki zrakoplovi u pitanju.

Autor:Zoran Meter
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.