fbpx
+ AAA -

Glavni tajnik UN-a: nalazimo se u „hladnom ratu“

Autor: Admin

 „Hladni rat“ se vratio i struktura Vijeća sigurnosti UN-a više ne odražava ravnotežu snaga u svijetu – potrebna je reforma, tvrdi glavni tajnik UN-a Antonio Guterres u intervjuu televiziji SVT.

Svijet koji se nalazio na pragu rata u vrijeme nadmetanja SSSR-a i Zapada bio je stabilniji nego ovaj današnji. Prije raspada SSSR-a dva su se bloka međusobno suprostavljala svojim ideologijama ali su održavali komunikaciju i nadzirali svoje saveznike.


„Tada je bio ozbiljan sukob između SAD-a i SSSR-a. Sada SAD i Rusi ne kontroliraju sve, kako je to bilo tada“, naglasio je glavni tajnik UN-a.

U napetostima u vrijeme napada na Siriju moglo je doći do nepredvidljivih posljedica jer je u regiji puno samostalnih sila. „Mnoge države su vrlo aktivne u regiji: Turska, Iran, Saudijska Arabija i druge“, kazao je Guterres i dodao, kako je „u vrijeme hladnog rata bilo mogućnosti za dijalog, kontrolu i komunikacije, što je jamčilo da događaji neće izići izvan kontrole u slučaju pojave rizika od sukoba. Sada one više nemaju te mehanizme“.

Struktura Vijeća sigurnosti UN-a više ne odražava ravnotežu snaga u svijetu. „Ona (struktura VS) više ne predstavlja svijet kakav je nastao nakon Drugog svjetskog rata. Veto je postao instrument koji se prečesto upotrebljava“, kazao je u svom intervjuu glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

 
Source: Geopol

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.