fbpx
+ AAA -

Bugarska neće protjerati ruske diplomate

Autor: Admin

Bugarski premijer Boyko Borisov izjavio je kako Bugarska neće protjerivati ni ruske diplomate ni njihovo tehničko osoblje iz svoje države.

„U praksi, mi smo pokazali punu solidarnost s Velikom Britanijom. Sada, kao država-presjedateljica Europskom unijom, smatramo kako nam je nužno očuvati kanal komunikacije s Rusijom“, izjavio je Borisov  nakon sastanka bugarskog vijeća sigurnosti na temu „afere Skripal“.


Na čelu bugarskog vijeća sigurnosti je predsjednik vlade, a u njegov sastav ulaze članovi vlade i šefovi sigurnosnih i obavještajnih službi, kao i predstavnik bugarskog predsjednika.

Borisov je također izjavio, kako će bugarski veleposlanik Boyko Kocev, koji je u utorak iz Moskve povučen na konzultacije, u Sofiji ostati još tjedan dana.

Podsjećamo: bugarski državni vrh, osim navedenog, sigurno ima i svoje strateške interese za ne zamjeranje Rusiji. Naime, u analitičkim krugovima koji se bave energetikom, nije tajna, kako se Bugarska i Grčka „natječu“ za dobivanje europske trase plinovoda „Turski tok“,  kojim bi se ruski plin iz čvorišta u Turskoj isporučivao u Europsku uniju (ukoliko ova za to bude imala potrebe). Bugarska je već jednom Rusiji „podmetnula nogu“, kada je pod snažnim pritiskom SAD-a odustala od već ugovorene izgradnje plinovoda „Južni tok“ i „minirala“ cjelokupnu rusku energetsku strategiju za jugoistočnu i dio Srednje Europe,  ali i planove država koje su u taj projekt bile uključene: osim Bugarske, i Srbija, Mađarska i Austrija, s perspektivom priključenja i drugih država.

Šesnaest država EU, kao i SAD, Kanada, Norveška, Ukrajina i Australija, donjele su odluku o protjerivanju ruskih diplomata glede „afere Skripal“. Hrvatska će protjerati jednog ruskog diplomata. Postoje i druge članice EU, osim Bugarske, koje ne žele protjerati ruske diplomate. To su: Austrija, Slovenija, Slovačka, Grčka, Malta, Cipar, Luksemburg i Portugal.

Sinoć je rusko Ministarstvo vanjskih poslova, kao odgovor na američko protjerivanje 60 ruskih diplomata i zatvaranje ruskog konzulata u Seattleu, odlučilo protjerati 60 američkih diplomata i zatvoriti generalni konzulat te zemlje u Sankt Peterburgu.

 
Source: Geopol
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.