screenshot/YouTube

AMERIČKO-RUSKE OPTUŽBE ZA NOĆNO BOMBARDIRANJE ALEPPA

Autor: Zoran Meter

Čini se kako su završetkom ovogodišnjeg maškaranog ludila konačno skinute i sve političke maske s lica, i da su „igre bez granica“ prešle u svoju novu fazu, u kojoj je sve drugo, osim istine, jedino i važno.

Američko-ruska napetost zbog dramatične izmjene stanja na sirijskoj bojišnici u korist vladinih snaga Bashara al-Assada, upravo doseže vrhunac. Kako smo u ovoj kolumni već i predviđali, nova američko-ruska „bojišnica“ otvara se po pitanju humanitarne problematike i međusobnih optužbi, tko je kriv za katastrofu koju već godinama u potpunoj medijskoj gluhoći proživljava jedan narod, a o kojoj tek sada bruje svi svjetski mediji.

A da je nova „bojišnica“ upravo otvorena, svjedoči i današnja razmjena optužbi dviju strana. Glasnogovornik ruskog MO, general Konashenkov, izjavio je kako su u noći 10. veljače, dva američka jurišna zrakoplova A-10 uzletjela s turskog teritorija i izvršila bombardiranje grada Aleppa pogodivši 9 ciljeva. Istodobno je opovrgnuo optužbe predstavnika Pentagona Steva Warrena, koji je optužio Rusiju da je izvršila noćno bombardiranje dviju bolnica u tom drugom po veličini sirijskom gradu. Ruski general izjavio je kako njihovi zrakoplovi te noći nisu djelovali u zoni grada, za razliku od onih „iz protuisilovske koalicije“.

Američki zrakoplov A-10 specijaliziran je za uništavanje ciljeva na zemlji, poglavito tenkova, a proteklih je godina korišten u borbenim akcijama u Afganistanu i Iraku.

Video: Američki zrakoplov A-10

Kurdske snage osvojile stratešku zračnu luku na sjeveru Sirije

Neovisno o optužbama i protuoptužbama, rusko vojno zrakoplovstvo nastavlja sa svojim akcijama, a u regiji Aleppo, osim što su uništili islamističke punktove, likvidirali su i dva zapovjednika istih organizacija, u zoni naselja Kalaz-Tahtani.
Usporedno s njima, postrojbe sirijskih Kurda su danas ujutro, u sjevernom dijelu regije Aleppo, osvojile strateški važnu zračnu luku Minneh, koja je od 2013. g. bila u rukama terorističke organizacije „Jabhat al-Nusra“. Njezina strateška važnost ogleda se u mogućnosti nadzora državne autoceste koja vodi do granice s Turskom, a od danas je on u potpunosti u rukama vladinih snaga.

Sirijska vojska u srijedu je oslobodila pograničnu zonu s Turskom u mjestu al-Saraf i uspostavila nadzor nad najvećim djelom granice s tom zemljom u regiji Latakija, koja se proteže u dužini od 21 kilometra (od čega vladine snage sada nadziru 14 km). Pritom nadziru 90 posto ukupnog teritorija te najzapadnije sirijske regije.

Za uspostavljanje potpunog nadzora granice u Latakiji vojska planira osloboditi pograničnu zonu al-Yunisia, od koje se proteže cesta za grad Jisr ash-Shugur – jedno od glavnih uporišta „Jabhat al-Nusre“ u susjednoj regiji Idlib (koja je većim dijelom pod nadzorom islamista). Vladinim snagama, s postrojbama sirijskih Kurda, predstoji uspostaviti nadzor nad još svega oko 100 kilometara granične crte uz Tursku (ukupna granica između dviju država iznosi 911 km).
Istodobno s napredovanjem vladinih snaga i njoj odanih ustanika, u ruskom MO navode, kako razbijene terorističke grupacije iz zone grada Aleppa gone civilno stanovništvo prema turskoj granici. Pritom njihovi borci masovno dezertiraju, ostavljaju oružje i miješaju se s civilima i s njima ulaze u Tursku.

Ovim vijestima iz ruskog glavnog stožera treba pridodati i informacije iz washingtonske konzultacijske tvrtke GlobalStart, u kojoj autorica Olivia Gitta navodi, kako vođe „Islamske države“ u Siriji napuštaju tu zemlju i prebacuju se u Libiju. U Libiji se nalaze najmanje četiri terorističke organizacije i do pet tisuća boraca „Islamske države“, a Libija, svega 300 km udaljena od Italije, „postaje strateška baza za provođenje napada protiv Europe i Sjeverne Afrike“. Ta zemlja „predstavlja puno veću ugrozu za europljane nego Sirija i Irak“, kaže se u analizi GlobalStarta.

Ta se analiza poklapa s jučerašnjom izjavom posebnog predstavnika predsjednika Obame za borbu protiv „Islamske države“ Bretta McGurka, da su SAD spremne primijeniti vojna sredstva u Libiji ako u toj zemlji vide ugrozu od strane „Islamske države“.

Hoće li Amerikanci uspjeti za sebe „ugrabiti“ Libiju sada kada im iz ruku izmiče Sirija, ostaje za vidjeti. Ta je zemlja, iako geostrateški puno manje važna od Sirije, od nje ipak puno bogatija po rezervama nafte, i to one vrhunske kvalitete – tzv. meke nafte s malim udjelom sumpora.

Zapadni (sirijski) Kurdistan otvorio svoje prvo inozemno predstavništvo u Moskvi

U srijedu je u Moskvi otvoreno prvo inozemno predstavništvo tzv. Zapadnog Kurdistana koje će tamo djelovati u statusu NVO, a njegovi predstavnici namjeravaju sudjelovati u političkim pregovorima o budućnosti Sirije, u čemu imaju potporu ruske vlade. „I za kurdski narod i za narode Zapadnog Kurdistana ovaj događaj je povijesni“, izjavila je predstavnica sirijskih Kurda u Europi i SAD-u Senam Muhammed, izrazivši nadu kako će se njihova predstavništva otvoriti po čitavom svijetu. Šef moskovskog predstavništva Rodi Ahman, izjavio je kako će djelatnost ureda biti usmjerena zajedničkim naporima za rješenje sirijske krize.

Nije teško zaključiti kako se ovdje radi o udarcu Moskve usmjerenom prema Ankari jer Rusija pruža gostoprimstvo stranci sirijskih Kurda „Demokratski savez“ čije se vojno krilo (YPG) bori protiv „Islamske države“ i nastoji objediniti kurdske regije na sjeveru Sirije i polučiti autonomiju (koju im je predsjednik Assad spreman i dati). Nešto slično scenariju iz Iračkog Kurdistana koji je uspio od Bagdada ishodovati vlastitu autonomiju, de facto pa samostalnost. Što slijedi u perspektivi, ako se takav scenarij dogodi i u Siriji, nije teško predvidjeti. Bio bi to začetak budućeg Kurdistana (makar i krnjeg, bez turskih i iranskih Kurda, od čega onih turskih ima gotovo 20 milijuna), te je jasno zbog čega se Ankara panično plaši snaga sirijskih Kurda koje službeno naziva teroristima.

Erdogan oštro osudio Amerikance

A zahuktala „ping-pong“ diplomacija na relaciji Ankara-Washington po pitanju sirijskih Kurda pretvara se u pravu trakavicu i „mini-rat“ priopćenjima.

Danas se iznova oglasio predsjednik Erdogan koji je to pitanje prije nekoliko dana i izdigao na visoku političku razinu javnoga tipa. On je danas oštro napao SAD za potporu koju one pružaju sirijskim Kurdima, dovodeći Washington u neugodnu poziciju.

„Oni tvrde kako PYD (stranka sirijskih Kurda „Demokratski savez“, op.a.) i YPG (vojno krilo PYD-a, op.a.) nisu terorističke organizacije. … Ali, na žalost, oni koji uporabljuju takvu frazu, jesu „odvjetnici“ terorističkih organizacija. … Poslušajte, Amerikanci! Koliko puta sam vam postavio pitanje? Jeste li s nama ili s terorističkim organizacijama PYD i YPG? … Primitivna družba s neprijateljima nespojiva je sa savezničkim odnosima“, izjavio je Erdogan, a njegove riječi prenijela agencija Anadolu. Pritom je kritizirao i druge države za zatvaranje granica pred izbjeglicama kojih je Turska već primila 3 milijuna.

Erdogan je, na susretu s mladeži, zaprijetio i otvaranjem turskih granica prema Grčkoj za sve izbjeglice.

Slučajno ili ne, na današnjem sastanku ministara obrane zemalja članica NATO-a u Bruxellesu, odobren je plan da ta organizacija zaštiti izbjeglice u Egejskom moru (info: njemačka agencija DPA s pozivom na američkog ministra obrane Ashtona Cartera).

Prethodno su, na nedavnom sastanku turskog premijera Davutoglua i njemačke kancelarke Merkel u Ankari, obje strane izjavile kako za borbu protiv nezakonite migracije predlažu NATO-u „izgradnju instrumenata za nadzor granica, i zone Egejskog mora“. Na tom sastanku Angela Merkel je oštro osudila djelovanja Rusije u Siriji i u potpunosti poduprijela tursku politiku.

Turska će, prema današnjem planu NATO-a, primiti izbjeglice koje budu spašene na moru, a NATO će joj pomagati i s informacijama za borbu protiv prijevoznika ilegalnih migranata. NATO je također odlučio pojačati obavještajnu aktivnost na tursko-sirijskoj granici.

Ruski desantni brodovi prošli kroz Bospor u istočno Sredozemlje

Odluka o NATO-vu nadzoru Egejskog mora usvojena je samo dan nakon što su dva velika ruska desantna broda prošla bosporski tjesnac i ušla u vode istočnog Sredozemnog mora. Radi se o brodovima „Minsk“ i „Azov“ (info: turska agencija DHA). Očekuje se kako će ti brodovi uploviti u rusku pomorsku bazu Tartus u Siriji.

Povećanje snaga pomorske flote NATO-a u Egejskom moru sigurno će imati i drugu stratešku zadaću. Nesumnjivo je kako će oni, ako ne primarno, a ono sigurno kao dopunsku zadaću imati i nadzor sve veće aktivnosti ruskih vojnih brodova u tom uskom morskom pojasu koji dijeli turske od grčkih teritorijalnih voda.

Informativni rat i „padanje maski“

Današnji tekst započeo sam tezom o otvaranju informativno-propagandne bojišnice između Rusije i SAD-a. S njom ću i završiti, prenoseći vijest koja tu tezu najbolje i potvrđuje.

Francuska televizija France 2 objavila je video snimke zračnih napada koalicijskih snaga predvođenih SAD-om po postrojbama „Islamske države“.

Međutim, danas je ruski veleposlanik u Parizu izjavio kako su ti kadrovi nezakonito preuzeti od ruskog Ministarstva obrane i da oni ustvari prikazuju udare koje rusko zrakoplovstvo nanosi po terorističkim pozicijama u Siriji, pri čemu su ruski natpisi s videa uklonjeni. Pritom, kaže on, francuska televizija naglasak stavlja na to, kako su udari zračnih snaga savezničke koalicije precizni i ne nanose štetu civilnom stanovništvu za razliku od onih ruskih.

Sličnu „akciju“ je u studenom prošle godine izvela i američka televizija PBS, prikazavši udare ruskih zrakoplova kao akcije američkih.

Čini se kako su završetkom ovogodišnjeg maškaranog ludila konačno skinute i sve političke maske s lica, a da su „igre bez granica“ prešle u svoju novu fazu, u kojoj je sve drugo, osim istine, jedino i važno.

Autor:Zoran Meter
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.