+ AAA -

Zoran Meter: ŽELI LI VELIKA BRITANIJA GRAĐANSKI RAT U HONGKONGU?

Autor:

Jučer i danas u Hongkongu su opet izbili neredi u kojima se prosvjednici masovno sukobljavaju s pripadnicima snaga sigurnosti. Što i tko stoji iza najnovijih izgreda, koji su se, prema logici stvari i odustajanja hongkoške vlade od usvajanja kontroverznog zakona o izručenju (ekstradiciji) trebali smiriti a ne eskalirati, i upravljaju li radikalnim dijelom prosvjednika pojedine strane silnice s ciljem destabilizacije ukupnog stanja u tom 7-milijunskom megapolisu i azijskom i svjetskom financijskom središtu? Želi li se destabilizacijom Hongkonga destabilizirati i sama Kina, čiji je on administrativni dio (iako s vrlo širokom autonomijom – gotovo na razini nezavisne države? Na ta i neka druga pitanja pokušat ćemo odgovoriti u ovoj analizi.

Nakon što je Carrie Lam, predsjednica vlade Hongkonga 7. srpnja objavila kako rasprava o promjeni zakona o ekstradiciji nije „životno važna“ za taj grad i da se ona odgađa, u utorak, 9. srpnja, na tu se temu oglasilo i kinesko Ministarstvo vanjskih poslova kroz riječi svog službenog glasnogovornika Genga Shuanga. On je izjavio kako se Kina s uvažavanjem odnosi prema toj odluci hongkonške vlade.

Naime, nakon prošlomjesečne najave razmatranja spomenute zakonske inicijative (koja se odnosi na izručenje kineskom pravosuđu osumnjičenih osoba za kršenje kineskih zakona, koje se skrivaju na teritoriju Hongkonga), u tom su gradu s posebnim administrativnim statusom i širokim autonomnim ovlastima (unutar kineske države) izbili masovni prosvijedi stanovnika, koji su povremeno završavali i velikim neredima i sukobima s policijom. Pod tim pritiskom honkonška vlada je odlučila zaustaviti njegovo razmatranje, što, međutim, nije zaustavilo prosvijede. Tako su 7. srpnja iznova održani novi veliki prosvjedi, po prvi put i na kopnenom dijelu Hongkonga.

Zbog događaja u Hongkongu došlo je i do naglog pogoršanja kinesko-britanskih odnosa, a dvije zemlje razmjenjuju oštru retoriku i međusobno se optužuju za događaje proteklih dana i tjedana u tom gradu. Tako britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt početkom srpnja govori o „ozbiljnim posljedicama“ za Kinu koje se mogu pojaviti ukoliko ona ne bude poštivala riječi i duh sporazuma, koji Hongkongu jamči posebne slobode (Hunt misli na zajedničku kinesko-britansku deklaraciju iz 1984.g.). Prije citiranja Huntovih riječi samo bih…

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: Zoran Meter: ŽELI LI VELIKA BRITANIJA GRAĐANSKI RAT U HONGKONGU?

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.