+ AAA -

Zoran Meter: U Ankari raste nervoza: VOJNA OPERACIJA U SIRIJI U SJENI POGORŠANJA ODNOSA SA SAD-OM I ARAPSKIM ZEMLJAMA

Autor:

U turskom državnom vrhu raste nervoza nakon početnog entuzijazma, naraslog nakon objave američkog predsjednika Donalda Trumpa o povlačenju vojske SAD-a iz Sirije, što je Ankara prvotno iskreno pozdravila, pogrešno isčitavši njezine razloge, misleći kako su oni komplementarni turskim nacionalnim interesima. A da to nije tako i da su ti razlozi u najmanju ruku nekompatibilni turskim htjenjima i projekcijama budućeg razvoja stanja u susjednoj južnoj arapskoj državi, svjedoči i nedavno Erdoganovo demonstrativno (iako je to službeno prikazano drukčije) odbijanje prijama visoke američke vojne delegacije, konkretno, njezinog predvodnika – Trumpovog savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona. To je jasan signal kako se dvije strane i dalje razilaze po ključnim pitanjima na sirijskom tlu – prije svega onom kurdskom. Naime, John Bolton je u Izraelu, uoči samog posjeta Turskoj 8. siječnja (kao, uostalom, i sam Trump nekoliko dana ranije), jasno dao do znanja kako će SAD nastaviti podupirati sirijske Kurde u njihovoj borbi protiv islamističkog terorizma (u najmanju ruku im neće oduzimati dostavljeno oružje i rasformirati njihove postrojbe, što je Turska očekivala), a na sličnom je tragu i američki Kongres koji je za ovu godinu odobrio proračunska sredstva za pomoć sirijskim Kurdima. Ono što se iz svega toga mora iščitati jest, da se SAD protive bilo kakvom turskom vojnom miješanju na sjevero-istoku Sirije protiv Kurda, ili, još preciznije, turskom preuzimanju nadzora nad čitavim prostorom te zemlje istočno od Eufrata, što je dio znatno šireg turskog plana koji ima implikacije i na susjedni Irak (ali ovom prigodom nećemo ulaziti u tu temu).

Koliko je stanje u američko-turskim odnosima nestabilno, svjedoči i činjenica da je već…

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: Zoran Meter: U Ankari raste nervoza: VOJNA OPERACIJA U SIRIJI U SJENI POGORŠANJA ODNOSA SA SAD-OM I ARAPSKIM ZEMLJAMA

Autor:
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.